EU obezbijedila pakete pomoći socijalno ugroženim porodicama

Evropska unija je zajedno sa partnerima iz Hilfswerk International obezbijedila za najugroženije građane u BiH pakete s prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima. Ove sedmice je započela podjela paketa pomoći građanima koji su zbog vanrednih okolnosti izazvanih korona virusom spriječeni izlaziti iz domova ili nisu u mogućnosti brinuti se o sebi usljed lošeg materijalnog ili zdravstvenog stanja.

Pakete su korisnicima lično uručili zamjenik ambasadora Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i direktorica Hilfswerk International Suzana Jašarević.

Zamjenik ambasadora Sinno je tom prilikom izjavio: „Iznimno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da uručim ovu pomoć. U situacijama kao što je ova, moramo svi pokazati svoju solidarnost i brigu za drugoga. Evropska unija je pokazala mnogo puta do sada da smo tu za sve one kojima je pomoć najpotrebnija. “

Vrijednost doniranih paketa iznosi 15.000 eura, a podjela se vrši u skladu sa evidencijom centara za socijalni rad i općina iz cijele zemlje.  Aktivnost se provodi u sklopu projekta koji ima za cilj poboljšanje ljudskih prava i kvalitete života starijih osoba u BiH. S obzirom da su redovne aktivnosti projekta usporene usljed COVID-19, određene aktivnosti su prilagođene radi pružanja direktne podrške starijim osobama u gradovima koji su obuhvaćeni projektom: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Brčko.

Direktorica Hilfswerk International Jašarević je rekla: “Brzom akcijom i odlukom Delegacije EU u BiH, usaglasili smo se da hitno sredstva usmjerimo i podržimo najugroženiju populaciju starijih osoba koje su dodatno opterećene uslovima izazvanim pandemijom. Radujemo se da barem na neko vrijeme možemo olakšati njihov život i unijeti malo radosti i topline”.

Zbog okolnosti izazvanih korona virusom i mjera ograničenog kretanja i okupljanja cjelokupnog stanovništva, osobe starije životne dobi našle su se u veoma teškoj situaciji. Pored problema izazvanih lošom finansijskom situacijom, starije osobe često su usamljene i sve češće se isključuju iz života zajednice, što loše utiče na njihovo psihičko stanje. Stoga su u sklopu projekta na kućne adrese korisnika isporučeni i setovi materijala za rad za 30 članova okupacionih radionica Centara za zdravo starenje, koji trenutno obavljaju ove aktivnosti u svojim domovima.

Projekat „Akcija protiv diskriminacije po osnovu godina“ finansira Europska unija u iznosu od preko 150.000 eura, a provodi ga Hilfswerk International s Partnerstvom za javno zdravlje, Crvenim krstom/križem BiH i Udruženjem za pomoć i razvoj HAJDE.

Europa.ba