Nakon godina života u podstanarstvu i neuslovnim kućama, stanovnici Orašja u novim domovima

Svakog decembra, Nada bi zaključala vrata svoje kuće koja je teško oštećena u poplavama 2014. godine i božićne praznike provela u toplom domu svoje sestre Kate. Prošle godine, situacija se promijenila. „Prvi put za Božić nije htjela ići kod mene. Kaže: Šta ću kod tebe kad imam svoju novu kuću?'“ smije se Kata, dok Nada sjedi pored nje i klima glavom.

Nadina nova kuća izgrađena je u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama i partnerskim općinama i gradovima, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Na području Orašja, općine koja je bila jedna od najteže pogođenih tokom poplava 2014. godine, ukupno je izgrađeno 15 novih kuća, dok su 43 stambene jedinice sanirane kako bi se stekli odgovarajući uslovi života. Koliko je katastrofalna poplava bila te 2014. godine, dovoljno govori i podatak da je na području općine Orašje, koja broji oko 21.500 stanovnika, više od 2.180 stambenih objekata bilo oštećeno. Među njima i Nadina kuća.

Nakon što je stara kuća srušena, na njenom mjestu sagrađena je nova. U kući se nalazi spavaća soba, dnevni boravak sa kuhinjom, kupaonica i hodnik. „Meni je bolje“ kratko kaže Nada. S obzirom da je Nada osoba sa posebnim potrebama, posebna se pažnja pridala prilagodbi objekta njenim potrebama. „Orijentacija starog objekta je zadržana zbog potreba korisnika. Prozori su na istoj strani, kao i vrata, jer se Nada ne bi mogla navići na promjenu“ objašnjava Željko Halilović, inžinjer Programa.

U svom novom domu, Nada već dočekuje prve goste. „Ona sada neće nigdje van svoje kuće“ smije se Kata.

Nakon pet godina podstanarstva, Ivo, njegova supruga i dvoje djece od 13 i osam godina su također dočekali novu kuću kroz Program. Staru kuću im je srušila poplava, te su u novu uselili čim im je priključena struja.  “Teško je opisati kako se osjećam. Sad kad imam svoj dom, na konju sam” govori Ivo. “Super je. Djeci je pogotovo drago, curica se počela smijati, ranije nije”.

Usprkos činjenici da je prošlo skoro šest godina od katastrofalnih poplava koje su pogodile hiljade porodica diljem BiH, Program za oporavak od poplava je pokazao da nikad nije kasno za pružiti stambenu sigurnost onima kojima je najpotrebnija.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.  Program se implementira u 44 općine i grada u BiH, a skoro 3.000 osoba bit će stambeno zbrinuto.

Europa.ba