Ambasador Sattler otvorio Općinski sud i uručio medicinsku opremu UKC Tuzla

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler uručio je medicinsku opremu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i zvanično otvorio novoizgrađenu zgradu Općinskog suda tokom posjeta Tuzli u petak, 5. juna 2020. godine.

Medicinska pomoć Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uključuje respirator za intenzivnu njegu i anesteziju, te veću količinu zaštitnih odijela i maski, a dio je EU pomoći za BiH u borbi protiv Covid -19, ukupne vrijednosti 7 miliona eura.

 Evropska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i njenih građana. Uz vas smo tokom krize Covid-19 kao što smo bili i nakon poplava 2014. godine. Veoma sam sretan što danas imam priliku da uručim ovako važnu opremu Kliničkom centru Tuzla,“ rekao je ambasador Sattler.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović je rekao “Donacija uključuje i aparat za opštu anesteziju koji je ujedino i respirator i koji po svom kvalitetu spada u vrh medicinske opreme. Dobili smo i značajnu količinu zaštitne medicinske opreme koja će nam dobro doći u ovom trenutnom stanju kao i u narednom periodu“.

Nakon posjete Kliničkom centru, ambasador Sattler je zvanično otvorio i novoizgrađenu zgradu Općinskog suda u Tuzli, a zatim je posjetio obnovljene prostorije Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli. Izgradnja i obnova sve tri pravosudne institucije realizirana je bespovratnim  sredstvima Evropske unije u vrijednosti od 4,5 miliona eura, što predstavlja najveće ulaganje u pravosudnu infrastrukturu na jednoj lokaciji u BiH.

 Danas čestitam građanima, svim dužnosnicima i uposlenicima suda na otvaranju novog Općinskog suda. Evropska unija je uradila svoj dio posla obezbjedivši ove uvjete, a sada očekujemo da će pravosuđe unaprijediti rezultate i osigurati pravdu za sve građane. Očekujemo konkretniji napredak i iskorak kada je riječ o pravosuđu i generalno o vladavini prava u BiH, jer to i jeste u konačnici suština evropskih integracija, njegov početak i preduslov za otvaranje poglavlja koja se tiču vladavine prava. To su poglavlja koja se posljednja zatvaraju, tako da unapređenje rada pravosuđa i vladavine prava moramo vidjeti i u BiH,“ rekao je ambasador Sattler.

Predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji što je finansijski podržala ovaj projekat, ističući da će rad pravosudnih institucija u Tuzli kroz unaprijeđene radne uslove postati efikasniji. „Svako razvijeno demokratsko društvo počiva na vladavini prava, a BiH kao mlada demokratija opterećena procesom tranzicije i posljedicama ratnih dešavanja svakako treba podršku trećem stubu vlasti. Zato smo zahvalni našim partnerima koji imaju strpljenja i izdvajaju sredstva poreznih obveznika zemalja članica EU da bi potpomogli BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU,“ naglasio je Tulumović.

Svečanosti su prisustvovali kantonalni premijer Denijal Tulumović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i kantonalni ministar pravde Elvir Hercinović koji su istakli značaj nezavisnog, efikasnog i transparentnog pravosuđa i zahvalili EU na kontinuiranoj podršci BiH u jačanju vladavine prava.

Izgradnja Općinskog suda i obnova prostorija Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva u Tuzli dio je šireg paketa pomoći Evropske unije u iznosu od 20 miliona eura za saniranje zgrada sudova i tužilaštava u cijeloj BiH.

Europa.ba