Ambasador Sattler posjetio Prijedor i Banjaluku: Solidarnost je ključni princip naše podrške BiH

“Evropska unija je izgrađena na solidarnosti i sretni smo na prilici da dijelimo solidarnost sa našim najbližim partnerima tokom njihovog puta ka članstvu u Evropskoj uniji,” istakao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH tokom današnje posjete Prijedoru i Banjaluci.

Ambasador Sattler je posjetio bolnicu dr. Mladen Stojanović u Prijedoru kojoj će biti uručena kvalitetna medicinska oprema u vidu respiratora za intenzivnu njegu i anesteziju, koja će biti od velike pomoći za rad bolnice. Oprema je dio sveukupne podrške Evropske unije za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti od 7 miliona eura. “U mogućnosti smo iskazati našu solidarnosti tokom ove nezapamćene zdravstvene krize te me raduje što smo mogli pomoći zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine, kliničke centre u većim gradovima te svakako i manje zajednice kao što je Prijedor,” rekao je ambasador Sattler.

Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske istakao je značaj nastavka podrške Evropske unije, naglašavajući da 23 respiratora trebaju biti dostavljena u bolnice širom Republike Srpske, “Nastavljamo saradnju sa Evropskom unijom. Svaka donacija je veoma vrijedna i bit će od velike pomoći u narednom periodu, naročito tokom zimskih mjeseci,” rekao je ministar Šeranić.

Ambasador Sattler je također posjetio Kuljane u blizini Banjaluke gdje je 48 porodica dobilo ključeve novih domova zahvaljujući Regionalnom stambenom programu, čiji je najveći donator Evropska unija. “Naročito sam sretan zbog Anđe, Željka i svih ostalih korisnika danas. Vidim dosta sretnih lica i zbog toga sam i sam sretan jer je Evropska unija mogla obezbijediti mali doprinos za poboljšanje kvaliteta vaših života. Ovo znači samo jednu stvar: Evropska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine,” istakao je ambasador Sattler.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske istakla je da se uspjeh programa očituje u saradnji svih nivoa vlasti te kontinuiranoj podršci Evropske unije. “Želim svim korisnicima ugodan i bolji život te da svi zajedno proslavimo kao zajednički uspjeh vama u rješavanju životnih pitanja, a nama kao dokaz da možemo zajedno da radimo u svim vremenima, i u dobrim i u teškim,” rekla je predsjednica Cvijanović.

Evropska unija je do sada obezbijedila 64 miliona eura za provedbu Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, čime je izgrađeno 1600 stambenih jedinica, dok se izgradnja dodatnih 1600 očekuje do kraja 2022. godine.

Europa.ba