Zajednička izjava visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija o političkom sporazumu o izbornom zakonu po pitanju Mostara

Pozdravljamo današnji politički sporazum lidera o izbornom zakonu po pitanju Mostara koji bi napokon omogućio stanovnicima Mostara da nakon 12 godina ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima. Sada očekujemo brzo usvajanje povezanih zakonskih amandmana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu sa propisanim procedurama, te apelujemo na vladajuću većinu da osigura sve neophodne uslove za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje, što uključuje i usvajanje budžeta.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče političkog sporazuma o daljnjoj izbornoj reformi, EU ponovo naglašava potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi Bosna i Hercegovina napredovala na svom putu ka prijemu u EU.

Pitanja koja se tiču izbora trebaju se rješavati u skladu s evropskim standardima, pri tom uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju. Ne bi se trebali poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa.

Europa.ba