Danas otvoren prvi državni zatvor visoke sigurnosti u BiH: EU izdvojila preko 11 miliona eura bespovratnih sredstava

Evropska unija je najveći donator prvog državnog zatvora visoke sigurnosti u Bosni i Hercegovini koji je zvanično otvoren danas u Istočnom Sarajevu. Novi objekat, izgrađen u skladu s evropskim standardima ima  kapacitete pritvora ili zatvora do 350 osoba, što će znatno olakšati rad entitetskih zatvorskih smještaja te unaprijediti rad pravosudnih institucija.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, istakao je značaj vladavine prava kao temelja procesa evropskih integracija te da otvaranje ovog važnog objekta treba doprinijeti budućem jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Zločin i percepcija nekažnjivosti nanose ogromnu štetu institucijama funkcionalne demokratije. Uspostavljanje državnog zatvora jedan je od temeljnih elemenata u radu na jačanju vladavine prava kako bi se pravosudni sustav postavio na zdrav temelj i vratilo povjerenje javnosti. Evropska unija je uložila znatna grant sredstva u poboljšanje infrastrukture  pravosudnih institucija širom BiH. Taj segment je itekako važan, međutim, još je važnije raditi na poboljšanju vladavine zakona. Građani žele pravdu, objektivna saslušanja, okončanje postupaka u razumnom roku te da niko nije iznad zakona,” rekao je ambasador Sattler.

Evropska unija je pružila finansijsku, političku i tehničku podršku kako bi se osigurao završetak radova te funkcionisanje zatvora u skladu sa evropskim standardima modernih kazneno-popravnih objekata.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH napomenuo je da je otvaranje državnog zatvora strateški prioritet ministarstva te da je važan dio cjelokupne reforme pravosudnog sustava. „Zahvaljujući angažmanu i radu svih koji su uključeni u ovaj projekat, danas možemo otvoriti ovaj izuzetno važan objekat. Pred nama je dug put osiguranja uspješnog funkcionisanja i to nije lak zadatak. Put od praznog građevinskog objekta do funkcionalne institucije će potrajati. Osoblje će početi sa radom i obukom u augustu te se nadamo da će nam prvi zatvorenici biti premješteni već na jesen,” rekao je ministar Grubeša.

Učinkovito funkcionisanje prvog Državnog zatvora u BiH podržat će rad drugih pravosudnih institucija, osigurati siguran smještaj zatvorenika i doprinijeti poboljšanju sigurnosti i percepcije građana o radu pravosudnog sistema u BiH.

„Zatvor visoke sigurnosti koji se pridržava zatvorskih pravila i standarda Evropske unije rezultat je napornog rada. Dugo su zatvorenici bili smješteni u prenapučenim i zastarjelim entitetskim objektima koji nisu primjereni za siguran boravak i rehabilitaciju. Državni zatvor bi trebao pomoći riješiti ozbiljna pitanja koja opterećuju pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, poboljšati međunarodni ugled zemlje i povećati povjerenje građana u pravosuđe,” istakao je Johan Norqvist, prvi sekretar Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je osigurala 9.15 miliona eura iz IPA fondova i 2.5 miliona eura iz Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Preostala sredstva za završetak projekta osigurale su Švedska (2,1 milion eura), SAD (0,2 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (6,4 miliona eura). Dodatnih 19,2 miliona eura finansirano je kreditom Razvojne banke Vijeća Europe.

Europa.ba