Međunarodni dan u spomen na žrtve nasilja počinjenoga zbog religije ili vjerovanja: izjava visokog predstavnika u ime Evropske unije

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja zbog vjeroispovijesti ili uvjerenja odajemo počast svima onima koji su izgubili život ili pretrpjeli napade, prijetnje ili progon zbog svoje vjeroispovijesti ili uvjerenja.

Diljem svijeta previše se ljudi diskriminira zbog onoga što jesu te onoga u što vjeruju ili ne vjeruju. Progoni su usmjereni na ljude koji svoju vjeroispovijest ili uvjerenja iskazuju sudjelovanjem u bogoslužjima i edukaciji ili one koji promijene ili napuste svoju vjeroispovijest ili uvjerenja.

Napadi na pojedince na temelju njihove vjeroispovijesti ili uvjerenja, kao i nasilje počinjeno pod izlikom vjerske doktrine, vjerskih pravila i prakse, neprihvatljivi su.

S pojavom pandemije bolesti COVID-19 pojavile su se i teorije zavjere i optuživanja vjerskih zajednica i zajednica na temelju uvjerenja, što doprinosi porastu javnog zagovaranja vjerske mržnje kojom se potiče na diskriminaciju, neprijateljstvo ili nasilje. To su često rani znakovi upozorenja o nasilnim napadima i drugim oblicima kršenja i povreda ljudskih prava. Istodobno vjerski akteri imaju ključnu ulogu u pružanju pomoći i socijalnih usluga te doprinose globalnoj borbi protiv pandemije.

Naša predanost temelji se na provedbi smjernica EU o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja. Nastojimo sprječavati svaki oblik progona i diskriminacije pojedinaca predanošću EU multilateralizmu te angažmanu u forumima UN-a za ljudska prava i inicijativama pod vodstvom UN-a.

Tokom posljednjih deset godina, u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), EU je u svim regijama svijeta s više od od 22 milijuna eura finansirala projekte povezane sa slobodom vjeroispovijesti ili uvjerenja, među ostalim, mjere za suzbijanje govora mržnje i poticanje međuvjerskog dijaloga među zajednicama.

Evropska unija nastavit će raditi u Uniji i u inozemstvu na borbi protiv diskriminacije i govora mržnje na temelju vjeroispovijesti ili uvjerenja, kao i na borbi protiv nekažnjavanja i jačanju odgovornosti.

Europa.ba