Bolji pristup pravdi za građane BiH: Ambasador Sattler otvorio novu zgradu pravosudnih institucija u Trebinju

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler i  ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović 11. septembra 2020. godine svečano su otvorili zgradu pravosudnih institucija u Trebinju, za čiju izgradnju je Evropska unija izdvojila 1.6 miliona eura. Zgrada u kojoj su smješteni Okružni i Opštinski sud i Okružno tužilaštvo urađena je i opremljena u skladu sa najvišim standardima EU.

Ambasador Sattler istakao je da je vladavina prava temelj svakog demokratskog društva i temeljne vrijednost Evrposke unije. „Vladavina prava je osnova za pošteno i demokratsko društvo, ali i za osiguravanje pristojnog života. Riječ je o privođenju počinilaca pravdi i suđenju koje provodi neovisno i nepristrano sudstvo. To je preduvjet za ekonomski razvoj i borbu protiv korupcije… Ova zgrada osigurava pružanje pravde, ali da bi vladavina prava zaživjela, to ovisi od kvaliteta pravosuđa “, rekao je ambasador Sattler.

Zgrada pravosudnih institucija u Trebinju dio je šire pomoći Evropske unije od preko 28 miliona eura usmjerene ka izgradnji i saniranju 32 pravosudne institucije u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine kako bi se obezbijedile prostorije koje omogućavaju jednak pristup pravdi a postupci se završavaju u razumnom roku.

Anton Kasipovic, Ministar pravde Republike Srpske zahvalio je donatorima i pravosudnim stručnjacima na njihovom učešću u osiguranju realizacije projekta. „Postoji razlog zašto se ova zgrada naziva Palata pravde. Međutim, zgrade ne čine pravdu. To mora biti ukorijenjeno u zakonu i prema čvrstoj odluci ćemo raditi i funkcionirati u skladu s tim. Pravda mora biti dio naše svijesti “, naglasio je ministar Kasipović dodajući kako „Uvijek možemo bolje. Sada ne postoje tehničke prepreke za kvalitetan rad, prije svega, zbog građana Trebinja i cijele Hercegovine.”

U okviru posjete regiji Trebinje, ambasador Sattler posjetio je niz lokalnih inicijativa i projekata koje finansira EU s ciljem spašavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta u turizmu i gastro industriji. To je uključivalo i posjetu vinariji Vukoje, jednom od korisnika EU4Business projekta, te obilazak grada čamcima čija je rekonstrukcija osigurana kroz program prekogranične saradnje EU.

Ambasador Sattler se također susreo i sa mladim aktivistima koji su učestvovali u izradi murala ‘Buđenje solidarnosti’ koji je dizajnirao mladi umjetnik Rikardo Druškić, te sa grupom novinara koji putuju regijom u sklopu inicijative OdmoriuBiH za promociju domaćeg turizma. Oba projekta podržala je Evropska unija.

Europa.ba