Zajedno u solidarnosti: EU isporučila 30 tona zaštitne medicinske opreme u BiH

Evropska unija nastavlja s isporukom medicinske opreme za bolnice širom Bosne i Hercegovine pružajući podršku medicinsko osoblju u borbi protiv COVID-19 pandemije. Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, danas je u Sarajevu uručio opremu vrijednu 900.000 eura, koja uključuje više od 30 tona zaštitne medicinske opreme I 40 EKG monitora.

„Evropska unija je pokazala da je istinski prijatelj u nevolji pružajući značajnu medicinsku pomoć BiH od početka pandemije. Oprema koju danas isporučujemo ide u bolnice širom zemlje. Živimo u nesigurnim vremenima, ne znajući šta nam donose zimski mjeseci, zbog toga je važno stvoriti zalihe opreme i to je ono što danas radimo. Također, moramo biti na oprezu i slijediti upute zdravstvenih radnika “, rekao je ambasador Sattler dodajući da se, osim podrške medicinskim ustanovama, Evropska unija fokusira na pomaganje oporavka ekonomije i malih i srednjih preduzeća širom zemlje. „Treći vid naše podrške se ogleda u ponudi pružanja 250 miliona eura makrofinansijske pomoći za koju čekamo da se pregovori zaključe kako bi sredstva mogla doći u zemlju“, napomenuo je ambasador Sattler.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH zahvalio je Evropskoj uniji i ambasadoru Sattleru na kontinuiranoj i vrijednoj podršci koju Evropska unija pruža od početka pandemije. „Evropska unija je bez sumnje najveći donator u Bosni i Hercegovini i teško je usporediti bilo koju drugu pomoć s onom koju dobijamo od EU. Naši medicinski radnici pripremaju se za predstojeći period i zahvaljujući pomoći EU moći će pružiti njegu koja je potrebna građanima. Međutim, pandemija će u jednom trenutku prestati i tada ćemo trebati oporaviti ekonomiju i sačuvati radna mjesta. Nadamo se da će buduća podrška EU biti jednako korisna kao i ova za medicinske potrebe, ali i naravno, mnogo finansijski značajnija“, dodao je Tegeltija.

Evropska unija osigurala je 7 miliona eura za nabavku visokosofisticirane medicinske opreme za bolnice širom zemlje. Količine se određuju i dostava se obavlja u stalnoj koordinaciji sa medicinskim ustanovama kako bi se prilagodilo potrebama i osiguralo sigurnije i učinkovitije liječenje pacijenata i zaštita medicinskih radnika. Pružanje medicinske podrške provodi se u saradnji sa UNDP u BiH i nastavit će se tokom narednih mjeseci.

Za detaljne informacije o količinama i lokacijama do sada isporučene opreme pogledajte link.

Europa.ba