Održana debata u Mostaru o učešću građana u demokratskim procesima

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler,  bio je domaćin javne debate u Mostaru „Izbori i učešće građana u demokratskim procesima”, koju je organizovao Ured Evropske unije u BiH u okviru projekta ‘ZAjedno smo EUropa’ čiji je cilj potaknuti diskusiju o putu BiH ka EU, a posebno u kontekstu 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Uniji.

U diskusiji su učestvovali i ambasadorica Republike Austrije u BiH, Ulrike Hartmann, te, putem video linka, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson, kao i predstavnici udruženja mladih, akademske zajednice i civilnog društva iz Mostara i čitave BiH.

Ambasador Sattler posebno je istakao važnost održavanja debate u Mostaru, gradu u kojem će po prvi put nakon 12 godine oko 100.000 ljudi birati svoje predstavnike vlasti na lokalnim izborima. “Omogućavanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru jedna je od nasvjetlijih tačaka u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije o BiH. Ne podcjenjujte svoj glas, svaki glas je bitan!“ istakao je ambasador Sattler i dodao da će Evropska unija i cijela međunarodna zajednica pomno pratiti izborni proces u zemlji.

U okviru debate organizovane su dvije sesije, od kojih je prva bila posvećena ulozi aktivnog građanstva u izborima, dok se druga bavila temom izbora u službi građana. Razgovaralo se o tome šta znače lokalni izbori za građane Mostara nakon 12 godina, kako građani mogu biti aktivni u demokratskim procesima, ne samo na dan izbora, te na koji način mladi mogu ostvariti pozitivne promjene u društvu. U kontekstu daljnjeg napretka zemlje na putu ka EU, naglašena je i presudna važnost prvog na listi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a koji ste tiče provedbe izbora u skladu sa Evropskim standardima.

U svom obraćanju putem Zooma, američki ambasador Nelson je izjavio da BiH ima kapacitet za napredak te da je uzrok slabog napredovanja u pomanjkanju volje kod političara, stoga građani moraju svoj iskoristiti glas. Govoreći u okviru prvog panela, ambasadorica Austrije Hartmann je rekla kako sam čin izlaska na izbore nije jedini način participacije u izbornom procesu ali jeste najbitniji, te je pozvala građane na aktivno učešće u izbornom procesu ali i aktivnostima nakom izbora.

U debati su učestvovali i Dario Jovanović, menadžer projekta kojeg finansira EU “Sistemska transparentnost u izbornom procesu“ STEP i Koalicije “Pod Lupom”, te predstavnici Agencije lokalne demokratije Mostar, OKC Abrašević, NVO Minores iz Mostara, Inicijative mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), te Fonda otvoreno društvo BiH.

U zaključku debate, ambasador Sattler pozvao je sve učesnike na izborima da se u toku kampanje suzdrže od retorike koja vodi ka podjelama te da se u kampanjama fokusiraju na stvarne probleme građana, kao što su vrtići, infrastruktura, deponije ili zagađenje. „Neki od bh. gradova su među najzagađenijima na svijetu. Potrebno je promijeniti narativ i tražiti više odgovornosti od političara u rješavanju ovog i svih aktuelnih problema sa kojima se svi građana BiH suočavaju“ izjavio je ambasador Sattler.

Javna debata održana je u Tehnološkom parku Intera, sa ograničenim brojem posjetilaca usljed preventivnih epidemioloških mjera za suzbijanje pandemije Covid-19. Uz prisutne, oko stotinu predstavnika organizacija civilnog društva, akademske i poslovne zajednice, mladih i medija, mogli su pratili događaj i uključiti se u debatu putem video linka.

Europa.ba