Novinari: Zajednička izjava visokog predstavnika i potpredsjednika Josepa Borrella i potpredsjednice Věre Jourová

Uloga novinara ključna je u funkcionisanju demokratija i osiguranju odgovornosti onih koji su na vlasti te pružanju blagovremenih i činjeničnih informacija.

Pomažu u rasvjetljavanju skrivenih problema, kao i da razumijemo složenosti svijeta. Informacije koje pružaju važne su za naše odabire, bilo da se tiču zdravlja ili izbora, i oblikuju naše stavove. Njihov utjecaj, ali i odgovornost koja s tim dolazi, ne može se dovoljno naglasiti.

Širom svijeta novinari se suočavaju sa zastrašivanjem, nasiljem ili zlostavljanjem, često stavljajući vlastiti život u opasnost. Prema nalazima izvještaja UNESCO-a iz 2019. godine, zabrinjavajuće je da je i dalje, širom svijeta, itekako prisutna nekažnjivost za zlostavljanja i djela protiv novinara i medijskih radnika, u gotovo 90% slučajeva u nekim zemljama.

U Evropi smo prije samo nekoliko dana obilježili tri godine od ubistva istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizia. Još uvijek nije rasvijetljeno ko stoji iza njenog atentata i djȇla čija su meta drugi novinari.

U Evropi se zalažemo za bolje radno okruženje za novinare, njihovu zaštitu i sigurnost. Zahvaljujući sredstvima Unije za projekte kao što je „Brzi odgovor u oblasti slobode medija“, novinari pod prijetnjom mogu računati na pravnu i praktičnu pomoć. Platforma za mapiranje slobode medija koju finansira EU (eksterni link) pomaže u praćenju prijetnji slobodi medija u EU i zemljama kandidatima. Predstojeći Akcioni plan za evropsku demokratiju predstavit će mjere za unaprjeđenje sigurnosti novinara i postupanje kod zloupotrebe parničnih postupaka protiv novinara.

U našim odnosima s drugim zemljama uvijek smo jasno isticali ključnu ulogu medija i civilnog društva bez ograničenja, kao i potrebu zaštite boraca za ljudskih prava, od kojih su mnogi novinari. Delegacije EU širom svijeta prisustvuju i pomno prate sudske procese koji uključuju novinare, pomažući u identificiranju onih predmeta koji zahtijevaju posebnu pažnju. U posljednjih 12 mjeseci, EU je podržala preko 425 novinara hitnim grantovima, privremenim preseljenjem ili podrškom njihovim medijima.

Pozivamo sve zemlje da počinioce djȇla usmjerenih protiv novinara dovedu pred lice pravde. Nekažnjivost samo dodatno podgrijava strah, nepovjerenje i stvara prepreke za slobodne i nezavisne medije širom svijeta.

Evropska unija nastavlja braniti slobodu izražavanja i pružati zaštitu onima koji se oslanjaju na ovu temeljnu slobodu kako bi nas svakodnevno izvještavali. To nije pitanje oko kojeg možemo, niti hoćemo, praviti kompromise.

Europa.ba