“Obrazovanje za zapošljavanje“: EU nastavlja pružati pomoć BiH u poboljšanju obrazovnog sistema sa novim projektom vrijednim 2,6 miliona eura

U posljednjih 15 godina u Bosni i Hercegovini su provedene obrazovne reforme s fokusom na jačanje visokog i općeg obrazovanja, stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Međutim, nekoliko istraživanja kao i najnoviji izvještaj Evropske komisije, ukazuju na veliku razliku između znanja i vještina tražitelja posla koji izlaze iz obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.

Za projekat “Obrazovanje za zapošljavanje” koji je predstavljen danas, Evropska unija je odvojila 2,6 miliona eura kako bi pomogla bh. vlastima u poboljšanju kapaciteta i struktura u planiranju obrazovnog procesa i unaprijedila kvalitet obrazovnih rezultata. Projekat će se osvrnuti na postojeće nedostatke, posebno na neusklađenost sistema obrazovanja i osposobljavanja sa potrebama tržišta rada i ukazati na načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, zatim boljim visokim obrazovanjem i stručnim obrazovanjem i obukom.

Da bi se olakšao prelaz od obrazovanja do radnog mjesta, moraju se poboljšati politike karijernog usmjeravanja. Prema iskustvu evropskih zemalja, odgovarajuća politika karijernog usmjeravanja može uticati na planiranje upisne politike i smanjiti stopu nezaposlenosti. Neke od zemalja Zapadnog Balkana pridružile su se Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere, što BiH planira učiniti.

Rastuće i raznolike potrebe i očekivanja nastavnog osoblja doveli su do diverzifikacije potreba u obuci nastavnika, pa će projekat nastaviti unaprijeđivati ljudske resurse u obrazovnom sektoru, što će obuhvatiti obuku nastavnika i izgradnju kapaciteta obrazovnog osoblja. Projekat će, također, pomoći u razvoju novih studijskih programa i kurikuluma za učiteljske fakultete zasnovane na ishodima učenja, koji će uključivati ​​moderne nastavne metodologije i ključne kompetencije u skladu sa usvojenim kvalifikacijama i profesionalnim standardima za nastavnike.

„Današnji sastanak, između ostalog znači i zvanično otpočinjanje implementacije navedenog Projekta u trajanju od 30 mjeseci, a za čije finansiranje je Evropska unija izdvojila 2,6 miliona eura, a u cilju unapređenja kvalitete obrazovanja u BiH i njegovog približavanja standardima EU, odnosno usklađivanja ljudskih resursa – obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Podsjetiću da su na projektni zadatak sa čijom implementacijom danas započinjemo saglasnost dale sve obrazovne vlasti u BiH, te da bi se njegova implementacija trebala odvijati kroz 4 komponente i to:

Komponentu 1: Prelazak sa obrazovanja na rad; Komponentu 2: Osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja; Komponentu 3: Reforma inicijalnog obrazovanja nastavnika; Komponentu 4: Razvoj ljudskih resursa u obrazovnom sektoru“, rekao je Adnan Husić, Pomoćnik ministrice za obrazovanje Ministarstva Civilnih poslova BiH.

Kako bi se ojačala veza između obrazovanja i poslodavaca, uradiće se procjena koja će omogućiti dugoročnu prognozu budućih potreba tržišta rada. Na osnovu ove procjene, u okviru projekta će se vršiti obuka određenog osoblja u oba sektora kako bi se omogućilo redovno ocjenjivanje i predviđanje, kao i razvoj i prijedlog različitih modela saradnje između strukovnog obrazovanja i edukativnih institucija, visokoškolskih ustanova i poslodavaca, imajući u vidu najbolje prakse u Evropskoj uniji i regiji.

Drago mi je što danas ispred Evropske unije najavljujem otvaranje ovog projekta koji će se baviti vrlo relevantnim oblastima obrazovanja u BiH, posebno reformom obrazovanja nastavnika i razvojem modela za praćenje napretka reformskih procesa baziranog na eksternim evaluacijama obrazovnih sistema kroz međunarodna testiranja učenika kao što su PISA, PIRLS i TIMMS. Kada su početkom ove godine objavljeni PISA rezultati učenika iz BiH, pokazalo se da treba  uložiti znatan napor kako bi se ovi rezultati podigli na nivo prosjeka EU“, rekao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacije Evropske unije u BiH.

Projekat “Obrazovanje za zapošljavanje” pomoći će jačanju kapaciteta osoblja u ministarstvima obrazovanja u BiH, agencijama, pedagoškim institutima i školama da redovno procjenjuju situaciju u obrazovnom sektoru i koriste rezultate te procjene za istraživanje i planiranje obrazovnih politika. To će omogućiti stručnjacima u obrazovnom sektoru da analiziraju i transformišu rezultate eksternog testiranja učenika (kako na nacionalnom tako i na međunarodnom nivou kao što su PISA, TIMSS, PIRLS).

Projekat “Obrazovanje za zapošljavanje” baviće se i daljim razvojem preduzetničkih kompetencija u BiH, pokrenuti raspravu o obrazovnim politikama i implementirati pilot aktivnosti u polju digitalnih kompetencija. Trajaće 30 mjeseci i izuzetno je važan kako za jačanje obrazovnog sistema, tako i za ekonomski razvoj u BiH.

Europa.ba