Danas imamo opremu o kojoj smo maštali: Ostvaren dugogodišnji san uz pomoć projekta EU4Business

Mlijeko krava, ovaca i koza sa hercegovačkih pašnjaka vrijedan je sastojak sireva koje obitelj Puđa iz Livna već desetljećima proizvodi po tradicionalnoj recepturi. Uz pomoć Evropske unije, ova obitelj je konačno ostvarila svoj višegodišnji san o modernoj sirani u kojoj će nastaviti proizvoditi svoje nagrađivane sireve.

“Danas imamo suvremenu opremu koju smo viđali na Zapadu i o njoj maštali. Uz pomoć ovog projekta uspjeli smo zadržati sve kooperante i radnike, ali i zaposliti nove i to u godini globalne pandemije. Ovu godinu smatram našom najuspješnijom do sada” objašnjava Tomislav Puđa, vlasnik mljekare “Eko sir Puđa” iz Livna.

Odrastajući uz djeda, baku i roditelje koji su se bavili mljekarstvom, Tomislav je naučio tajne uspješne proizvodnje vrhunskog sira i to prema receptima koje su prije više od stotinu godina u livanjski kraj donijeli Austro-Ugari.

Danas, “Eko sir Puđa” proizvodi desetak različitih vrsta sireva čiju kvalitetu potvrđuju nagrade sa različitih sajmova, među kojima je posebno značajna zlatna medalja sa Međunarodnog sajma sira održanog u Austriji 2014. godine.

Vođeni idejom modernizacije procesa proizvodnje i dugoročnog jačanja pozicije na domaćem i stranom tržištu, mljekara se prijavila na javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava objavljen u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, Međunarodna organizacija rada (ILO) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Zahvaljujući ovom projektu, mljekara je zamijenila dvije dotrajale kade za pravljenje sireva sa većom i modernijom, nabavila mašine za rezanje i vaganje, nove police u zreonicama, kao i ugradila sisteme za održavanje mikroklime u mljekari. Također, različiti građevinski radovi su doprinijeli poboljšanju generalne kvalitete procesa proizvodnje u mljekari.

Ukupna vrijednost ove, za mljekaru izuzetno važne, investicije iznosila je preko 749.000 KM, od čega je Evropska unija osigurala skoro 290.000 KM bespovratnih sredstava. Suvremena oprema je unaprijedila proces i kvalitet rada, smanjila troškove proizvodnje, ali i doprinijela povećanju produktivnosti.

“Moderna tehnologija je smanjila greške na minimum što je nama važno za kontinuitet kvalitete. Ono što smo odmah vidjeli jeste da nova oprema ima bolju iskoristivost mlijeka, a  to znači da danas dobijemo veću količinu sira sa istom količinom mlijeka. Zbog ovog smo sada konkurentniji na tržištu” kaže Tomislav.

Na različitim poslovima u mljekari je angažirano blizu 40 radnika, među kojima je i sedam zaposleno zahvaljujuči investiciji projekta EU4Business. Zapošljavanje novih radnika utjecat će na povećanje nivoa proizvodnje, ali i osiguranje bolje kontrole kvalitete proizvoda.

“Naše najveće bogatstvo su ljudi. Sa novim mašinama naš radnik je više sačuvan i uvjeti rada su bolji. Ranije smo imali zastarjele mašine koje su se teško održavale i čistile, a sa novim radnici jednostavnije i brže mogu obaviti poslove” pojašnjava Tomislav.

Nakon što se sirevi izvade iz kalupa, odlažu se na police u zreonicama gdje ostaju najmanje 90 dana. Za to vrijeme se redovno okreću i provjerava se njihova kvaliteta. Na ovim poslovima je angažiran 23-godišnji Petar Krešimir koji je posao dobio kroz projekat EU4Business.

“Konkurisao sam na više mjesta ali mi se ovdje otvorila prilika za zaposlenje. Na ovom sam poslu dosta naučio, i još učim. Mlad sam i moj život tek počinje, a ova prilika mi je omogućila da imam od čega živjeti i priuštiti sebi stvari koje ranije nisam mogao,” s osmijehom govori Petar Krešimir.

Unapređenja ostvarena kroz projekt EU4Business za mljekaru “Eko sir Puđa” znače nove prilike za proširenje proizvodnje i plasman sireva van granica Bosne i Hercegovine.

“Dobivali smo ranije upite za veći izvoz naših sireva, ali se nismo mogli ozbiljno dogovoriti sa kupcima. Mislim da su oni sumnjali u nas jer smo imali skromniju opremu i nismo djelovali kao da možemo proizvesti veće količine proizvoda. Ovaj projekat nam je pomogao da pokažemo da smo ozbiljni i da mi to možemo” zaključuje Tomislav s nadom da će 2021. godine njegovi sirevi dospjeti u domove kupaca širom svijeta.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Europa.ba