Evropska unija donirala medicinsku opremu Tuzli i Doboju

Evropska unija nastavlja s isporukom medicinske opreme za bolnice širom Bosne i Hercegovine pružajući podršku medicinskom osoblju u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona danas je uručena medicinska oprema koja uključuje PCR aparat i znatne količine zaštitne medicinske opreme u vrijednosti od 164.000 konvertibilnih maraka. Opremu je primila ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prof. dr. Vahid Jusufović i specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Jasmina Džambić Brkić.

“Danas smo dobili vrlo vrijedan PCR apparat, kao i zaštitnu opremu koja je došla u pravom trenutku jer je povećana potrošnja zbog povećanog broja hospitaliziranih pacijenata“ rekao je prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Zaštitna oprema će prema planu Zavoda za javno zdrastvo TK biti raspoređena u sve medicinske ustanove na području TK.

Stefano Donati, šef ureda Banja Luka, pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je uručio digitalni mobilni RTG aparat bolnici Sveti apostol Luka u Doboju.  Vrijednost donacije je 140.000 konvertibilnih maraka, a opremu je u ime bolnice u Doboju preuzeo direktor bolnice Mladen Gajić i specijalista radiolog dr. Nebojša Radojčić. Dr. Radojčić rekao je da se radi o digitalnom aparatu koji će ubrzati proces rada i olakšati posao radiolozima, ali i pružiti bolju pomoć građanima, jer je kvalitet slike bolji nego na postojećim analognim aparatima.

Stefano Donati, šef ureda Banja Luka, pri Delegaciji EU u BiH je rekao: “Grad Doboj za nas ima posebnu simboliku. Evropska unija je bila uz građane Doboja tokom poplava 2014. god. uz vas smo i sada. Ovaj rendgen aparat je samo dio pomoći koju je EU do sada osigurala kako za Doboj, tako i za ostale medicinske ustanove širom BiH. Od samog početka pandemije, isporučili smo širom BiH, znatne količine zaštitne medicinske opreme kako bi pomogli zdravstvenim radnicima i građanima u borbi protiv COVID-19. Na području Republike Srpske, vrijednost donirane opreme iznosi preko 3.4 miliona konvertibilnih maraka”.

Do kraja ove sedmice, medicinska oprema će se isporučiti i medicinskim ustanovama u Mostaru, Zenici, Banja Luci, Brčkom i Orašju. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH. Ova oprema predstavlja dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH u vrijednosti od 7 miliona eura za borbu protiv pandemije, a koja se od marta 2020. godine isporučuje širom zemlje.

Europa.ba