Izjava visokog predstavnika i potpredsjednika EK Josepa Borrella, komesarke za unutrašnje poslove Ylve Johansson i komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija u vezi situacije u oblasti migracija u BiH

Situacija u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Preko 3.300 izbjeglica i migranata ostaće bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta na lokaciji Lipa, što je bila privremena mjera u kontekstu COVID-19 pandemije tokom ljetnog perioda, odnosno, uslijed izostanka alternativnog rješenja domaćih vlasti.

Još jednom upućujemo poziv vlastima da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar „Bira‟ te otvore objekat na lokaciji u Čiljugama kod Tuzle. Nadležne vlasti moraju sarađivati ​​i djelovati u najvećoj što hitnije kako bi se riješile potreba svih izbjeglica i migranata bez skloništa te spasili životi. Istovremeno se moraju uzeti u obzir interesi lokalnog stanovništva i u tom pogledu ćemo sarađivati ​​s relevantnim vlastima.

Evropska unija nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini i njenim građanima u suočavanju sa ovom izazovnom situacijom te je upravo izdvojila dodatna sredstva za tu svrhu. Evropska unija također podržava Bosnu i Hercegovinu u sveukupnom upravljanju migracijama, uključujući azil i jačanje kontrole granica, a kako bi se izgradili neophodni kapaciteti za učinkovito rješavanje pitanja migracija.

Europa.ba