Nova radna mjesta i kvalitetni domaći proizvodi samo su neki od rezultata projekta EU4Business

Zahvaljujući podršci koju su dobili kroz projekat EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, firma Očuz iz Visokog je zaposlila nove radnike, poboljšala kvalitet proizvoda, te povećala proizvodnju za 20%.

Melisa Neimarlija je prehrambeni tehnolog i upravo je počela raditi u firmi Očuz. U bijelom mantilu i sa maskom na licu Melisa pokazuje prostorije u kojima se proizvode razni mesni proizvodi po kojima je Visoko nadaleko poznato. Miris pečenice, sudžuke i čevapa širi se čim se kroči kroz ulazna vrata. O svojim novim kolegama Melisa ima samo riječi hvale. “Svi su me prihvatili i dosta pomažu. Nikad ne kažu neću ili ne mogu” kaže ona.

Melisa je jedna od tri radnika zaposlena u Očuzu zahvaljujući investiciji vrijednoj skoro 300.000 KM koju su podržali Evropska unija i Savezna Republika Njemačka sa 147.000 KM bespovratnih sredstava kroz projekat EU4Business. U sklopu ove investicija nabavljeni su industrijski mikser i linije za proizvodnju mesnih proizvoda koja su firmi Očuz omogućile napredovanje u proizvodnji i nova zapošljavanja. U planu je angažovanje još dva radnika čime će se ukupan broj zaposlenih u ovoj firmi popeti na 14.

“Najbitniji nam je bio kvalitet proizvoda koji smo dosta poboljšali sa ovim novim mašinama” priča Mirzet Očuz, vlasnik firme Očuz koja je osnovana 2006. godine kao porodični biznis. “Povećali smo proizvodnju za 20% i odmah smo mogli uzeti i nove kupce, što nam je bilo vrlo važno”. Kao rezultat, firma je sklopila sporazum sa velikim bosanskohercegovačkim trgovačkim centrom u kojem su počeli prodavati svoje proizvode.

Podrška za investiciju je ostvarena apliciranjem na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama koji je objavljen 2019. godine i ispunjavanjem svih njegovih kriterija. Ovim javnim pozivom projekat EU4Business je ciljao da podrži modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u Bosni i Hercegovini.

“Bilo je zahtjevno pripremiti dokumentaciju, ali se trud isplatio” prisjeća se Amna Očuz, knjigovođa firme i dodaje “Olakšali smo posao radnicima”.

Sa njom se slaže i tehnolog Admir koji je Očuzov zaposlenik već osam godina. “Mašine su nam puno olakšale. Sad je sve brže i fizički je lakši posao. Ono što je ranije bilo ručno, sad je automatizovano” govori Admir objašnjavajući kako sad “mišići trebaju samo za pušnice koje će ostati tradicionalne”.

Pored novih mašina, firma je uložila i u marketing i brendiranje, napravivši novi logo i dizajn proizvoda kako bi bili prepoznatljiviji na tržištu.

Što se tiče budućih planova, Mirzet Očuz priznaje da je vrlo teško bilo šta planirati uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu. “U svakom slučaju, s koronom ili bez korone, mora se ići dalje. Takva je proizvodnja. Uvijek moraš napredovati, ići dalje, ulagati.”

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Europa.ba