BiH: Visoki predstavnik Josep Borrell razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom

Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell razgovarao je telefonom, 11. januara, s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, o teškim humanitarnim uslovima u kojima borave stotine migranata u zemlji.

EU je u više navrata tražila od domaćih vlasti da hitno intenziviraju aktivnosti na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i osiguraju osnovne i bezbjedne životne uslove za sve koje i dalje spavaju na hladnoći, u ekstremnim uslovima.

Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjedavajućeg Dodika na punu posvećenost Unije u pružanju podrške Bosni i Hercegovini, uključujući finansijsku podršku u iznosu od preko 88 miliona eura, kao i, između ostalog, potpuno opremanje kapaciteta prihvatnog centra Bira, koji ostaju neiskorišteni. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, prije svega kroz otvaranje centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje.

Josep Borrell naglasio je da će nedjelovanje u ovom pravcu imati ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine. EU računa na domaće dužnosnike u zemlji da preuzmu odgovornost u cijelosti, djeluju hitno i učine sve što je potrebno kako bi se osigurala direktna pomoć i rad na dugoročnim rješenjima.

Europa.ba