Kroz projekat Evropske unije izgrađene nove kuće za dvanaest porodica iz Ugljevika

Zahvaljujući Programu za oporavak od poplava, koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP u BiH, dvanaest porodica sa područja opštine Ugljevik ovu zimu je dočekalo u novim kućama, nakon što su njihovi prijašnji domovi uništeni tokom poplava i klizišta 2014. godine. Među skoro 3.000 osoba koje su stambeno zbrinute kroz ovaj Program u 45 opština i gradova diljem Bosne i Hercegovine su i Dušanka i Ivan iz Ugljevika.

“Živio sam u kući na klizištu koja je stalno prijetila da će se srušiti”, govori 67-godišnji penzioner Ivan Mičić iz Donje Trnove pored Ugljevika. Nakon što mu je kroz Program završena izgradnje nove kuće, Ivan i njegova supruga Dušanka su 2020. godine uselili u sigurna četiri zida. “U novoj kući je lijepo. Toplo. Super nam je”, dodaje Ivan.

Nove kuće su izgrađene po najvišim standardima, te porodice imaju garanciju od dvije godine na sve izvedene radove. Stambeni prostor obuhvata dnevni boravak s kuhinjom, hodnik, kupatilo, te spavaće sobe, čiji broj ovisi o broju članova domaćinstva.

I porodica 40-godišnje Nataše Kostić je neuslovnu kuću na klizištu zamijenila novim domom. “Mi ne bismo mogli ništa slično ovome priuštiti sebi, pod ovakvim okolnostima i u ovakvom vremenu“, govori Nataša koja živi sa suprugom, svekrvom i dva sina. Kad poredi staru i novu kuću, Nataša odmah spominje toplotu. „Kuća je toplija, lakše ju je zagrijati nego staru kuću. A i sigurnija je“, dodaje Nataša.

Pored već izgrađenih 12 novih kuća, na području opštine Ugljevik će kroz Program biti izgrađene još dodatne četiri stambene jedinice u prvoj polovini 2021. godine.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Europa.ba