Ključevi koji označavaju novi početak za 34 porodice u Tuzli

Uprkos tekućoj pandemiji virusa korona, Evropska unija u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP) nastavlja da obezbjeđuje domove najosjetljivijim korisnicima u ovim vremenima nužne potrebe. U januaru 2021. godine, 34 korisničke porodice u Tuzli dobile su ključeve za novoizgrađene stanove u vrijednosti od skoro 900 000 eura. Jedna od te 34 porodice – većinom one koje su za vrijeme rata bile prinuđene da napuste svoj dom u istočnoj regiji BiH – jeste i Zejta Hamzabegović iz Zvornika. Zejta, glava porodice sa 23 unuka i 34 praunučića, kaže da je morala promijeniti nekoliko stanova u Tuzli u posljednjih 18 godina, te da se nedavno borila da plati stanarinu od mjesečne penzije od 180 maraka. Radujući se svom iznenadnom bogatstvu, kroz smijeh je rekla: “Kad mi je rečeno da dođem po ključeve, kao da sam se ponovo rodila. Ne mogu da vjerujem da je ovo moj novi život.”

Rahima Beganović, samohrana majka iz Zvornika, također je uporedila svoju dobru sreću sa nevoljama kroz koje je prošla u posljednjih nekoliko godina. U ratu je izgubila oca i dva brata i bilo joj je teško da sama odgaja svoje dijete sa minimalnim primanjima, u kući punoj vlage. “Poslije sve muke kroz koju smo prošle, kćerka i ja napokon imamo dostojanstven život,” nasmiješila se. “Nemam riječi da izrazim zahvalnost donatorima Regionalnog stambenog programa koji su nam obezbijedili ovaj predivni stan.” Dodala je da je oduševljena i svojim novim frižiderom i mašinom za veš, kojima je opremljen svaki stan zahvaljujući projektu CARE koji finansira EU a provodi Igmanska inicijativa.

Ovo mišljenje izrazila je i porodica Mehidić koja je izbjegla iz svog doma u Zvorniku, nakon čega je živjela u četiri stare i oštećene kuće. “Kad smo čuli da ćemo dobiti stan, bila sam veoma radosna i sretna jer nikad nismo imali nov i tako lijep stan”, sa suzama u očima uzviknula je Fatima Mehidić. “Drago mi je da će naša dva sina imati svoju sopstvenu sobu. Hvala Evropskoj uniji i donatorima što su nam dali ovu ljepotu!”

Evropska unija je glavni donator Regionalnog stambenog programa sa 235 miliona eura. Cilj programa je obezbijediti približno 11.800 domova najosjetljivijim izbjegličkim i raseljeničkim porodicama širom zapadnog Balkana. Ukupna suma bespovratnih sredstava koju je Evropska unija osigurala  za BiH iznosi 64 miliona eura. U okviru RHP-a, do sada je 1.778 stambenih jedinica dodijeljeno korisničkim porodicama u BiH. Očekuje se da preostalih 1358 stambenih jedinica bude dodijeljeno do juna 2022. godine.

Europa.ba