Zajednička kolumna ambasadora EU u BiH Johanna Sattlera, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, o izbornoj reformi

Čuli ste nas kako ističemo da bi 2021. godina trebala biti godina akcije i prilika za provođenje dugoočekivanih reformi potrebnih za napredak na evropskom putu, ali i da bi Bosna i Hercegovina bila prosperitetnija za sve građane. Sada kada smo u 2021. godini, vrijeme je da razgovaramo o detaljima, počevši od izborne reforme. Reforme nisu apstraktne, već konkretne, zdravorazumske promjene koje su jasno zacrtane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje provedbu preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope. Ove reforme rješavaju nedostatke istaknute na nedavno održanim Općinskim izborima i potrebne su kako bi vaši glasovi zaista bili bitni. Spremni smo podržati i dati savjete u reformskim naporima, ali promjene će ovisiti o spremnosti lidera ove zemlje da preuzmu odgovornost, ozbiljno razgovaraju jedni s drugima i naprave kompromise.

Stvarne promjene također ovise o odlučnosti vas građana da se zalažete za njih i da pozivate izabrane dužnosnike na odgovornost zbog njihovog nedjelovanja. Nema vremena za gubljenje u ovoj godini – potrebno je ispuniti obaveze, iskoristiti potencijal i osigurati svjetliju budućnost. Reforme su hitno potrebne u ovoj godini i da izbori u 2022. ne bi trpjeli zbog istih, već poznatih nedostataka.

Izbori su žila kucavica demokratije, moraju biti slobodni, pošteni i utemeljeni na principu jednakosti svakog građanina. Centralna izborna komisija (CIK) u 2020-oj je obavila hvalevrijedan zadatak organizacije lokalnih izbora, u godini nezabilježenih izazova, i to ne samo zbog pandemije, već i kašnjenja u osiguravanju finansijskih sredstava za izbore, koja su mogla biti izbjegnuta. Istovremeno, izbori su bili narušeni konstantnim pitanjima koja su iznova istakla hitnost u provođenju dugogodišnjih preporuka ODIHR-a u smislu povećanja transparentnosti, poboljšanja obuke osoba angažovanih za rad na izborima i jačanja snage vašeg glasa.

Među najvažnijim prioritetima je reforma načina formiranja biračkih odbora. Upravo su birački odbori odgovorni za najveći dio vašeg iskustva kao glasača, uključujući otvaranje biračkih mjesta, utvrđivanje identiteta birača, vođenje tačnih evidencija, sigurnosti izbornog materijala i što je najvažnije, inicijalnog brojanja vaših glasačkih listića. Trenutno se članovi biračkih odbora imenuju isključivo iz redova kandidata političkih stranaka. Sa ovakvom strukturom teško je osigurati nepristranost i profesionalnost biračkih odbora. Štaviše, kao što je bilo vidljivo na posljednjim lokalnim izborima, neujednačena ili nedovoljna obuka članova biračkih odbora predstavlja rizik u smislu proceduralnih grešaka, istovremeno podrivajući povjerenje građana u izborni proces. Pravne reforme mogu osigurati uravnoteženiji sastav biračkih odbora, ali i uvesti mehanizme za sprečavanje zloupotreba u postupcima imenovanja, doprinoseći integritetu i istovremeno sprječavajući nepravilnosti i prevare.

Uvođenje novih tehnologija isto tako može doprinijeti transparentnosti i tačnosti prebrojavanja glasačkih listića i ažurnosti u njihovom preliminarnom prebrojavanju, što u konačnici smanjuje prevare i čini izbore efikasnijim. Na primjer, elektronska identifikacija birača olakšala bi otkrivanje zloupotrebe ličnih dokumenata i falsifikovanja potpisa koji su zabilježeni na posljednjim lokalnim izborima. Konačno, sankcionisanje jezika mržnje i uvreda čak izvan okvira predizborne kampanje, pomoći će da se osigura odgovoran dijalog.

Slobodni i pošteni izbori najmoćniji su alat koji građani imaju na raspolaganju kako bi osigurali odgovornost političkih lidera za njihovo djelovanje ili nedjelovanje, u osiguranju evropske budućnosti koju građani BiH žele i zaslužuju. Uz dovoljnu političku volju, nema razloga da se bilo koja od ovih reformi dalje odlaže. Promjene koje osiguravaju da se svaki vaš glas prebroji, bez manipulacije ili političkog utjecaja, vratit će moć u vaše ruke, ruke građanina, a kako bi pomogle da ta budućnost postane stvarnost.

Europa.ba