Svjetski dan nevladinih organizacija: Izjava visokog predstavnika i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella

Širom svijeta, nevladine organizacije, civilno društvo i aktivisti u oblasti ljudskih prava svakodnevno rade na zaštiti i promociji ljudskih prava, demokratije te održivom i inkluzivnom razvoju. Njihovo djelovanje često prolazi neprimijećeno, daleko od fokusa pažnje i, ponekad, uz velike lične rizike.

Na Svjetski dan nevladinih organizacija odajemo počast njihovom angažmanu čiji učinak ne treba podcjenjivati ​​ili uzimati zdravo za gotovo.

U protekloj godini, vlasti nekih od zemalja iskoristile su pandemiju virusa COVID-19 kao zgodan izgovor za ograničavanje ljudskih prava i demokratije. Znamo da će socioekonomske posljedice globalne zdravstvene krize biti neujednačene i dugotrajne, pored izvjesnog daljeg produbljivanja nejednakosti i socijalne isključenosti širom svijeta.

Nevladine organizacije u svijetu imaju temeljnu ulogu u odgovoru na krizu izazvanu korona virusom. One su te koje dokumentuju slučajeve kršenja ljudskih prava, pružaju direktne zdravstvene usluge zajednicama ili osiguravaju socijalnu pomoć najugroženijima. Ne bismo smjeli zaboraviti da su nevladine organizacije ključni partneri vlasti u procjeni, izradi i realizaciji odgovora na pandemiju.

Međutim, nevladine organizacije širom svijeta djeluju u sve užem ili čak ograničenom prostoru. Organizacije civilnog društva suočavaju se sa rastućim ograničenjima, od teških zahtjeva u smislu izvještavanja i prijava, pa sve do ograničenja finansiranja izvana. Istovremeno, uposlenici nevladinih organizacija suočeni su s fizičkim prijetnjama, uznemiravanjem, pa čak i ubistvima.

Ograničenja u radu i napadi na nevladine organizacije su neprihvatljivi. Ne samo da to osuđujemo, već i pružamo zaštitu ugroženima i promovišemo povoljno okruženje za civilno društvo. U proteklih šest godina, EU je osigurala finansijsku podršku za oko 45.000 aktivista na odbrani ljudskih prava putem Mehanizma zaštite. Ova podrška će se nastaviti i u budućnosti.

EU je vodeći svjetski donator za lokalne organizacije civilnog društva u partnerskim zemljama, s godišnjim budžetom od 2 milijarde eura. Ovo partnerstvo će se osnažiti novim instrumentom za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (engl. NDICI).

U svijetu nakon COVID-19, nevladine organizacije su vezivno tkivo suživota i ostaju ključni partner u našim naporima na boljoj ponovnoj izgradnji, zaštiti prava svih, bez obzira gdje se nalazili i bez da bilo ko bude izostavljen.

Europa.ba