Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell sastao se s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković

Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell sastao se s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, u srijedu, 10. marta 2021. godine u Briselu.

Tokom razgovora, visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell ohrabrio je Bosnu i Hercegovinu da iskoristi 2021. godinu, u kojoj neće biti održani izbori, za postizanje odlučnih iskoraka na provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pozdravio je nedavne pozitivne korake na provedbi reformii naglasio posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini u daljem napredovanju na njenom evropskom putu.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell podsjetio je na migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine i naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravičniju raspodjelu odgovornosti u cijeloj zemlji.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell i ministrica vanjskih poslova Turković razgovarali su i o saradnji između EU i Zapadnog Balkana na suzbijanju pandemije Covid-19 i pristupu vakcinama u regionu. Visoki predstavnik i potpredsjednik podsjetio je na paket bespovratnih sredstava EU-a za Zapadni Balkan u vrijednosti od 70 miliona eura, koji je Evropska komisija stavila na raspolaganje za pomoć u pokrivanju troškova određenog broja doza koje su nabavile države članice EU. Također je razgovarano o podršci putem COVAX mehanizma. U okviru inicijative „TEAM Europe“, Evropska unija je među onima koji su osigurali najsnažniju podršku za COVAX mehanizam, sa preko 2,2 milijarde eura (uključujući milijardu eura sredstava EU-a).

Konačno, razgovarajući o procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i potpredsjednik naglasio je potrebu za prevazilaženjem naslijeđa prošlosti i napretkom od Daytona ka Briselu. EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Europa.ba