U Zenici otvoren Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije

Kompanije u metaloprerađivačkoj industriji sa područja Centralne Bosne dobit će podršku za razvoj poslovanja te jačanje svojih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti. Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije „CeDICo“ koji je danas  otvoren u Zenici, primjenom savremene opreme i digitalnih alata podržaće mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije, razvoja novih proizvoda te kreiranja novih radnih mjesta.

Centar će funkcionisati u prostorijama Ekonomskog fakulteta UNZE, a otvoren je u sklopu EU4Business projekta koji finansira Evropska unija s ciljem jačanja ekonomije BiH. Centar  će se fokusirati na digitalnu transformaciju poslovanja kompanija, te inicirati digitalnu transformaciju tržišta rada. Kao rezultat, ciljana preduzeća će povećati svoj izvoz i prodaju i povećati konkurentnost na tržištu. Na press konferenciji koja je danas organizovana u Zenici,  predstavljeni su glavni ciljevi „CeDICo“  projekta, planirane aktivnosti, kao i partneri na ovom, za privredu, značajnom projektu.

„Mislim da realizacija ovog projekta i otvaranja ovog Centra predstavlja početak zagovaranja procesa uvođenja inovacija,  digitalizacije u segmentu metalne industrije, što je sigurno jedan značajan izazov. Naši donatori,  EU i Vlada Savezne Republike Njemačke su prepoznali našu ideju i viziju da unaprijedimo ovaj sektor slijedeći određene izazove i savremene tendencije kada je riječ o digitalnoj transformaciji poslovanja koja neminovno iziskuje značajno ulaganje u tehnološke transfere i u primjenu savremenih informaciono komunikacionih tehnologija zasnovanih na specifičnim znanjima,  a upravo ovaj Centar kroz svoja tri odjela za inovaciju, digitalizaciju i konkurentnost imati će za cilj u narednom periodu da radi na poboljšanju pozicije naših izvozno-orijentisanih kompanija u tom dijelu“, izjavio je prof.dr.Alaudin Brkić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, vođa projekta.

Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 736.000 KM, od čega Evropska unija finansira 530.000 KM. Vodeći realizator projekta je Ekonomski fakultet UNZE, u saradnji sa Pravnim i Metalurško-tehnološkim fakultetom, te privrednim komorama FBiH, ZDK i SBK.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBIH istaknuo je da će članice koje funkcionišu kroz Udruženje privrednih komora biti korisnici Centra te da je projekat izuzetan primjer kako u budućnosti kompanije iz različitih sektora putem ovakvih projekata mogu da nadomjeste nedostatak svojih kapaciteta.“Privredna komora FBiH je sretna što učestvuje u ovakvom projektu. Ono što bih ja htio da istaknem, interestantno da je baš danas, formiran na nivou EU Centar za inovativnost, Inovativni savjet Evropske unije, koji ima budžet od 10 milijardi eura u narednih 6 godina. Znači na isti datum kada je otvoren i ovaj centar. To samo govori da su Univerzitet Zenica, Privredne komore i privredni subjekti koji će biti korisnici Centra na ispravnom putu“, rekao je Jašarspahić .

Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK istaknuo je da je Centar sjajan primjer zatvaranja trokuta između javnih vlasti sa jedne strane i privrede s druge strane, odnosno privrednih komora i obrazovnih institucija i dodao: „Ako pogledate misiju UNZE onda ćete vidjeti, da je jedan od zadataka Univerziteta upravo  servisiranje zajednice, ne samo na polju tržišta, nego i u stvaranju uslova za boljitak zajednice.“

EU4Business je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Vlada SR Njemačke. Za više informacija, posjetite www.eu4business.ba.

Europa.ba