„Pletenjem do ekonomskog i socijalnog osnaživanja žena“

„Našim nitima spajamo pokidane veze“ –  Nadira Škaljić, socijalno preduzeće Stitch 22

Da uspješne priče o socijalnim preduzećima nisu rijetkost i da se uz podršku Evropske unije  daje vjetar u leđa razvoju ove vrste preduzetništva u BiH, pokazuje primjer Nadire Škaljić, socijalne preduzetnice iz Sarajeva, koja je ideju ekonomskog i društvenog osnaživanja žena, sprovela u djelo. Socijalno preduzeće „Stitch 22“  na čijem se čelu nalazi Nadira Škaljić, angažuje 350 žena pletilja čiji se ručni radovi plasiraju na tržište Evrope, Amerike i Azije, ostvarujući pri tom prihod od 900 000 KM.

Samo u toku 2018. proizvele smo preko 30 000 odjevnih artikala od prediva koje smo izvezli u inostranstvo, u 2019. nadmašili smo ovaj plasman. Zaposlili smo veliki broj žena pletilja, uglavnom starije životne dobi koje spadaju u teško zapošljive kategorije društva, i na taj način osigurali smo im izvor prihoda. Kako bismo se i dalje razvijali u tom pravcu, za naš model poslovanja odnosno socijalno preduzetništvo, potrebna je zakonska regulativa, jer se iz našeg primjera može vidjeti da je socijalno preduzetništvo izuzetna šansa za ekonomski razvoj BiH“,  ističe Nadira Škaljić.

Uspješno poslovanje ovog socijalnog preduzeća na inostranom tržištu pokazatelj je da se socijalna preduzeća svojom kvalitetom ponude mogu uspješno izboriti na tržištu, ali ono što im je potrebno je zakonski okvir koji će prepoznati ovu vrstu preduzetništva, i priznati socijalna preduzeća kao zamajac ekonomskog razvoja.

Ono što ovu vrstu preduzeća razlikuje od ostalih, jeste i činjenica da dio svog profita izdvajaju za rješavanje društvenih problema, u ovom slučaju zapošljavanja osoba koje bi teško došle do posla, a čije se tradicionalne vještine, kako praksa dokazuje, više cijene u inostranstvu nego kod nas.

Naša misija je ekonomsko osnaživanje žena u Bosni i Hercegovini, mi spajamo žene pletilje iz gradskih i ruralnih područja, mi spajamo tradicionalne vještine i moderni dizajn, spajamo žene iz Republike Srpske i Federacije, našim nitima spajamo pokidane veze“, napominje Nadira.

Poznati modni časopis Vogue, nekoliko puta je objavio fotografije ručnih radova ovih pletilja, istakavši ih pritom kao idealan spoj modernog dizajna sa tradicionalnom vještinom pletenja. 

Socijalno preduzeće „Stitch 22“ je dio mreže  socijalnih preduzeća nastale u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva razvoju socijalnog poduzetništva”, kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od 487.000 eura, a implementiraju  “Fondacija lokalne demokracije” iz Sarajeva i Fondacija “Lara” iz Bijeljine.

 

Europa.ba