Podrška Evropske unije za bolnicu na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa

Prvi radni dan mladi doktor, Aleksandar Šiljak, sigurno je zamišljao drugačije. Specijalizant oftalmologije, dan nakon otvaranja COVID odjeljenja bolnice u Gradišci, polovinom marta 2020., prekida specijalizaciju, vraća se u rodni grad i postaje dio medicinskog tima. Tu je i danas, godinu dana od početka pandemije.

„S obzirom da se susrećemo sa jako teškim upalama pluća, ti pacijenti nerijetko primaju i do 30 litara kiseonika u minuti“, kaže doktor Šiljak dodajući: „Živimo za dane kada su oporavljeni, spremni da idu kući“.

Bolnica u Gradišci je tokom pandemije silom prilika postala regionalni centar za borbu protiv koronavirusa. Tu se, pored građana Gradiške, liječe i stanovnici susjednih opština – Srpca, Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Laktaša.

„Imali smo nekoliko slučajeva zbrinjavanja stranih državljana oboljelih od COVID-a, ne samo susjednih država Hrvatske i Srbije, nego i pacijente iz Irana i Pakistana“, kaže direktor bolnice Rajko Dodik.

Podrška Evropske unije tokom pandemije

Uz dobru organizaciju, posvećenost i timski duh, značajna podrška bolnici u Gradišci jeste i pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi koju je donirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, a kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

„Svi uređaji pristigli kroz donaciju Evropske unije – od monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, rendgena, respiratora, ultrazvučnog aparata koriste se svakodnevno u Jedinici intenzivnog liječenja u Bolnici Gradiška što govori o potrebi i značaju istih“, kaže direktor Dodik.

Ponosna na svoj tim, načelnica odjeljenja pulmologije i COVID odjeljenja u Gradišci, doktorica Branka Milošević, kaže da su do sada zbrinuli skoro 800 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Iako su sada vrlo dobro organizovani, njen posao ne prestaje kada se završi smjena.

„Nažalost, nisam u mogućnosti ugasiti telefon uopšte. Moram biti stalno dostupna svojim ljekarima i sestrama na odjeljenju. Čak i kada sam na godišnjem odmoru, nemoguće je ne javiti se na telefon.“

Doktorica Milošević ističe da je pandemija poslužila za rast i razvoj svih. Od 29-godišnjeg specijalizanta, doktora Šiljka, do glavne sestre COVID odjeljenja, Darinke Grujičić koja ima 35-godišnje iskustvo, svi su neumorno učili i tražili nove načine da se izbore sa pandemijom.

„Cilj je jednostavan“, objašnjava glavna sestra, Darinka Grujičić, „da što veći broj pacijenata dobije tešku borbu sa opakim virusom, a pri tome da mi, zdravstveni radnici, sačuvamo sopstveno zdravlje.“

Donacijom medicinske i zaštitne opreme bolnici u Gradišci, u vrijednosti većoj od 250.000 konvertibilnih maraka kroz program pomoći Evropske unije, značajno je olakšan rad medicinskih stručnjaka u otežanim uslovima. Zato optimistično gledaju na nastavak borbe protiv koronavirusa, uz poziv svim  građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje. Evropska unija je izdvojila ukupno 7 miliona eura za podršku medicinskim ustanovama u BiH u borbi protiv koronavirusa.

Europa.ba