Još jedna uspješna farmerska priča EU4Busienss projekta

Sa napunjenih 30 godina Mate Omazić je napustio rodni Zagreb i doselio se u Livno, kraj njegovih predaka, sa planom da se bavi stočarstvom o kojem ništa nije znao. Pet godina poslije i uz podršku EU4Business projekta kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, Mate je vlasnik najmodernije farme goveda u Bosni i Hercegovini!

Prve godine sam kupio 24 grla, a sada ih imamo oko 150. Prvi smo u Bosni i Hercegovini uvezli pasminu goveda Salers koja dolaze sa francuskih planinskih područja sličnih našim. Iz našeg se stada tijekom zadnjih pet godina formiralo preko desetak drugih matičnih stada”, govori Mate.

Do trenutka osnutka farme “Podhum” u Livnu, profesionalna orijentacija ovog poduzetnika bila je vezana za studije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, te Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o promjeni profesije došla je spontano, ali zbog nje, kako kaže, nije požalio. Analitičke vještine stečene kroz formalno obrazovanje primijenio je na upravljanje farmom, koja se danas prostire na preko tisuću metara kvadratnih.

U okviru projekta EU4Business, farma “Podhum” dobila je bespovratna financijska sredstva u iznosu od preko 130.000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije bila oko 218.000 KM. Uz pomoć ovih sredstava na farmi su unaprijeđeni procesi uzgoja goveda koji će omogućiti efikasniji rad, bolje korištenje prirodnih resursa, ali i veću konkurentnost na tržištu.

Površine su bile jako zapuštene i zarasle, jer se na ovom području niko nije bavio stočarstvom zadnjih 30 godina. Nama je jako stalo do goveda i njihovog zdravlja, kao i do okoliša i održivog razvoja. Ovaj nam je projekat u tome izuzetno pomogao”, kaže Mate.

Kroz EU4Business, farma je investirala u poseban sustav nadzora goveda putem ogrlica sa GPS signalom koji je za njih izuzetno važan jer goveda zime i ljeta provode na otvorenom.

Mi nemamo štalu, ali vodimo iznimno veliku brigu o našim govedima. Preko ovih ogrlica sada ćemo točno znati gdje je određeno govedo, trasu kretanja, temperaturu svakog pojedinačno. Velika je površina na kojoj su naša goveda i može im se nešto dogoditi bez našeg znanja. Sada ćemo znati jer se podaci prikupljaju i preko posebne mreže dostupni su nama na mobilnoj aplikaciji”, objašnjava Mate.

Napravljen je i vodovod sa sedam termo pojilica koje će omogućiti opskrbu pašnjaka čistom vodom tijekom cijele godine, što ranije nije bio slučaj. Postavljene su električne ograde koje služe i kao protupožarne barijere, moderni sustavi za proizvodnju i pohranu energije. Projektom je izgrađen i sustav upravljanja govedima, jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Koralni park je preduvjet za bavljenjem uzgojem. Dizajnirali smo ga više od godinu dana koristeći nacrte sa Sveučilišta u Koloradu i naše petogodišnje znanje bavljenja ovim poslom. Uzgojno-selekcijski proces i napredak genetike nam je iznimno bitan, a to ćemo uspjeti provoditi sa ovim sustavom”, objašnjava Mate.

Uz pomoć ovog sustava olakšat će se različiti procesi na farmi, kao što su odvajanja goveda, selekcija i vaganje, utovar i istovar, veterinarski pregledi, cijepljenje i slično.

Svoje mjesto na farmi je, zahvaljujući projektu EU4Business, pronašao i 30-godišnji Antun. Posao u građevinskoj firmi je zamijenio poslovima na farmi koji mu, objašnjava, pružaju veliko zadovoljstvo.

Rad na farmi je poseban, drugačiji. Na zraku sam, radim sa životinjama i u potpunosti uživam. Znači mi puno što sam dobio priliku da radim na najmodernijoj farmi u našoj zemlji. To znači puno i za našu zajednicu i nadam se da ćemo drugima biti primjer”, kaže Antun.

Farma “Podhum” slijedi stroga pravila ekološkog uzgoja goveda, čemu je dokaz i certifikat o organskom uzgoju prema standarima Europske unije i Halal certifikat. Unaprjeđenja ostvarena kroz EU4Business projekt doprinijet će većoj brizi za goveda, što je njihov osnovni prioritet.

Mi mislimo da sa ovom investicijom možemo podići broj grla na oko 250 i na jedan održiv način upravljati tim brojem, te iz generacije u generaciju povećavati njihovu kvalitetu. Nama je potrebno da narastemo tehnološki, budemo efikasniji i da, kroz bolje upravljanje resursima i imovinom, stvorimo konkurentni proizvod na tržištu. Ovim smo projektom zasigurno napravili veliki korak naprijed”, zaključuje Mate.

EU4Business je projekt Europske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Vrijedan je 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura financira Europska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Zajednički ga provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja „Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“, koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Europa.ba