Posavski poljoprivrednici do nove opreme uz podršku EU4Business projekta

Tri generacije porodice Omićević – otac, sin i unuci – od rane zore su na poljima Posavine. Dok im topli dani olakšavaju posao, nove mašine doprinose da se sve obavi brže i kvalitetnije.

Ovaj posao radim od srca i bez njega ne bih mogao živjeti. Volio bih da mrak nikako ne pada da mogu raditi duže. Radujem se svakom danu i poslovima”, kaže 65-godišnji Mehmedalija Omićević, najstariji član porodice, dok pravi kratku pauzu za predah na polju kukuruza.

Prvo sjeme u plodna polja Posavine porodica Omićević iz Odžaka je zasadila prije 24 godine, kada su započeli i uzgoj životinja. Ljubav prema poljoprivredi dijele svi njeni članovi, a posebno Mehmedalijin sin Sanel i njegova dva sina. Sanel je vlasnik poljoprivrednog obrta „Sanel“ koji se bavi primarno proizvodnjom mlijeka, uzgojem krava i bikova, ali i proizvodnjom hrane za oko 200 životinja na farmi.

Postepeno smo ulagali u naš obrt, uvodili novitete i prilagođavali se standardima Evropske unije. Sa novim mašinama koje smo kupili kroz projekat EU4Business moći ćemo još više unaprijediti rad na farmi. O mašinama sam dugo razmišljao, ali su nam bile nedostupne jer su velika investicija za našu farmu, ali podrška Evropske Unije je promjenila naša razmišljanja”, objašnjava Sanel.

Obrt „Sanel“ je podnio prijavu na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku poljoprivrednim gazdinstvima objavljen u okviru EU4Business projekta, te je, nakon što je ispunio sve uslove, dobio finansijska sredstva za kupovinu novih mašina za rad na farmi.  Nabavljene su mašina za presovanje slame, utovarivač i višenamjenska prikolica koji se koriste u procesu hranjenja životinja, prenošenju sijena, žitarica i đubriva. Njihovom nabavkom unaprijeđen je dosadašnji proces rada, povećana je produktivnost i smanjeni su troškove proizvodnje.

Sanel ističe da bez pomoći ovaj porodični obrt ne bi mogao osigurati nabavku ovih mašina jer je vrijednost investicije preko 280.000 KM, od čega je projekat EU4Business osigurao oko 170.000 KM bespovratnih sredstava.

Sada brže i kvalitetnije obavljamo poslove, a nove mašine iziskuju i manje fizičkog napora. Ranije sam za neke poslove u polju trebao tri dana, a danas ih sa novim mašinama obavim za samo jedan”, pojašnjava Sanel.

Iako su doprinosi novih mašina u radu na farmi i u polju vidljivi već sada, Sanel vjeruje da će njihove konkretnije rezultate i efikasnost moći mjeriti u narednom periodu.

Ovo nije posao koji se radi od danas do sutra. Ovo je posao u kojem čovjek stvara vizije da traju. Mi se nadamo da ćemo sa novim mašinama povećati obim proizvodnje jer nam dosadašnji rezultati govore da je njihov doprinos cjelokupnom radu od velikog značaja,” kaže Sanel.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. Vrijedan je 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Zajednički ga provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja „Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini“ koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Europa.ba