Evropska komisija i Austrija obezbijedile COVID-19 vakcine za Zapadni Balkan

Evropska komisija i Austrija najavile su danas sklapanje sporazuma o isporuci COVID-19 vakcina za Zapadni Balkan. Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Ključno je ubrzati kampanje vakcinacije svugdje. Zadovljstvo mi je najaviti da smo osigurali doze za pomoć u vakcinaciji zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. Evropska unija je uz naše partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da se zahvalim Austriji što je omogućila da se ovo realizuje, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom“.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi je dodao: „Uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote. Podršku pružamo od početka pandemije COVID-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg naglasio je: „Glavni je prioritet da vakcine protiv COVIDA-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”.

Austrija je omogućila ove vakcine kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana. Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.

Kontekst

Evropska komisija se zalaže za vakcinaciju svih kojima je vakcina potrebna, bilo gdje u svijetu. Zbog toga se odmah odazvala na poziv Svjetske zdravstvene organizacije na akciju, te pomogla da se, od 4. maja 2020. godine, prikupi gotovo 16 milijardi eura u okviru Globalnog odgovora na koronavirus, globalne inicijative za univerzalni pristup testovima, liječenju i vakcinama protiv koronavirusa, te za globalni oporavak.

COVAX mehanizam je komponenta koja se odnosi na vakcine u okviru Akceleratora za pristup alatima u borbi protiv Covida-19 (ACT), odnosno globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa testovima, liječenju i vakcinama. EU i njene države članice su do sada najavile 2,47 milijarde eura za COVAX. COVAX namjerava da do kraja 2021. godine nabavi 2 milijarde doza, uključujući preko 1,3 milijarde doza za zemlje u razvoju.

Pored toga, Strategija EU za vakcine takođe doprinosi naporima globalne solidarnosti. EU je uložila blizu 3 milijarde eura za predfinansiranje proizvodnje vakcina kroz ugovore o avansnoj kupovini zaključene s farmaceutskim kompanijama. Ovi ugovori državama članicama EU pružaju mogućnost preprodaje, doniranja ili prenosa partnerskim zemljama.

Komisija je 19. januara predložila uspostavljanje mehanizma EU za dodjelu vakcina, koji će obratiti posebnu pažnju na Zapadni Balkan, susjedstvo EU i Afriku, i koji će koristiti prije svega zdravstvenim radnicima i ranjivoj populaciji.

EU je od početka krize veoma brzo djelovala kako bi podržala partnere sa Zapadnog Balkana, mobilizujući vrlo značajan paket od 3,3 milijarde eura za pomoć u rješavanju neposredne zdravstvene krize i ublažavanju društveno-ekonomske krize. Nedavno, u oktobru 2020. godine, Komisija je predstavila i Ekonomski i investicioni plan vrijedan do 9 milijardi eura, kako bi podstakla dugoročni oporavak Zapadnog Balkana i približavanje EU.

 

Europa.ba