Borba protiv koronavirusa: Evropska unija donirala 45.000 PCR testova i briseva Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, uručio je danas u Banjoj Luci 45.000 PCR testova i briseva Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.   Ova donacija je vrijedna 72.000 eura i dio je sveobuhvatne pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe medicinskih ustanova širom zemlje u borbi protiv pandemije COVID-19.

Zašto to radimo? Zašto ovakve donacije? Prije svega zato što je cijeli region zapadnog Balkana, i Bosna i Hercegovina kao zemlja koja je u fazi pridruživanja, svakako naš najbliži partner, a partnerima i prijateljima koji su u nevolji uvijek pomažemo. Drugi razlog tiče se imuniteta, početkom ove sedmice tokom posjete komesara Varheljija započela je i prva isporuka vakcina od preko 200.000 doza koje je donirala EU, jer niko nije siguran dok svi nisu sigurni“, rekao je ambasador Sattler.

Primopredaji donacije prisustvovali su  predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković te ambasadorica Austrije Urlike Hartmann i ambasadorica Njemačke Margret Uebber.

Zahvalna sam za brojne projekte koje je Evropska unija realizovala u našim opštinama, u saradnji sa našim institucijama, kako sa institucijama u oblasti zdravstva tako i u bilo kojoj drugoj oblasti gdje je ta podrška neophodna. Meni je uvijek zadovoljstvo kada se pokažu bilo kakvi znaci solidarnosti i saradnje, to više nije samo stvar koliko čega dobijate u novcu ili koja je to količina nečega. Mislim da su tu mnogo važnije geste koje pokazujemo jedni prema drugima i pokazujemo da kada je u pitanju i veliki, pa i neki manji problem, da to dobro rješavamo ako smo zajedno“, istakla je Cvijanović.

Ukupna vrijednost medicinske opreme koju je Evropska unija do sada donirala medicinskim ustanovama u Republici Srpskoj iznosi oko 2 miliona eura.

Ovo je velika donacija za Republiku Srpsku kada govorimo o dijagnostičkom materijalu jer se radi o 22.500 ‘real time‘ PCR testova koji se koriste za testiranje na prisustvo virusa korona i također donirano nam je 22.520 virusnih transportinih medijuma, koji se koriste za uzimanje uzoraka. Nastavljamo da vršimo dijagnostiku i testiranja na prisustvo virusa korona što predstavlja jednu od osnovnih pravila za kreiranje epidemioloških mjera i u narednom periodu“, rekao je Zeljković.

Od početka pandemije do danas, Evropska unija je u sklopu svog programa pomoći u vrijednosti 7.76 miliona eura, obezbijedila neophodnu medicinsku opremu, uključujući respiratore, rendgene, ultrazvučne i EKG aparate, PCR testove i ličnu zaštitnu opremu kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita građana BiH, te pomoglo medicinskom osoblju da se što uspješnije nosi sa izazovima pandemije.

U saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) koji  koordinira nabavku opreme, Evropska unija nastavlja pružati podršku zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini i u narednim mjesecima.

 

Europa.ba