Video poruka visokog predstavnika EU i potpredsjednika EK Josepa Borrella povodom Dana Evrope

Dijalog između dvije generacije, podsjetnik da se ide naprijed.

Lucia: G. Borrell, šta mi možete reći od 9. maju i Schumanu?

VP/PP Josep Borrell: Shuman je bio francuski ministar vanjskih poslova, koji je prije 71 godinu predložio prve korake u izgradnji onoga što danas zovemo Evropskom unijom. Njegov je cilj bio izbjeći novi rat. Samo pet godina ranije okončan je užasan rat. Ova slika jako dobro prikazuje strahote i beznađe rata.

Schuman je rekao: “Pošto nismo izgradili Evropu, desio se rat. Da bismo izbjegli novi rat, hajdemo izgraditi Evropu”.

Drugim riječima, hajdemo raditi zajedno. I to tako što ćemo početi od uglja i čelika, kao sirovina za izradu naoružanja za ratovanje, rat se vodio ugljem i čelikom. Upravljajmo njima zajednički kako rat ne bi bio moguć.

Taj prvi korak nas je doveo ovdje gdje smo sada, do Unije. Odete li u Francusku, ne prelazite granicu, je li tako? Niko vas ne pita kuda idete i šta imate u torbi.

Kad sam bio vaših godina, stajalo se na granicama u redovima, pregledala se prtljaga i pasoši.

Lucia: Čujem da ljudi nekad kažu da je Evropska unija slaba, i da nam ne treba. Je li to istina?

VP/PP Josep Borrell: EU nije završen projekt i susreće se sa velikim brojem problema. Vaša generacija će te probleme morati rješavati, ali ne bih rekao da je EU slaba. Naprotiv, svaki dan postaje sve jača.

Mislim da je naš odgovor na pandemiju ukazao na apslolutno nužnost Unije u očima svih. Također, uvjeren sam da nam je potrebnija nego ikad, iako smo već izgradili trajan mir između Evropljana.

Ipak, isuviše je lako puhati u pepeo vatre za koju se vjeruje da je ugašena, i opet je zapaliti. Ali postigli smo mir između nas, u svijetu koji je sve komplikovaniji i opasniji. U takvom svijetu, malo je nas Evropljana, i svaka zemlja bi se teško sama izborila.

Sada nam Evropa treba pomoći da napredujemo u globalnom svijetu.

Sad je moj red da vama postavim jedno pitanje. Šta vama znači Evropa?

Lucia: Za mene Evropa znači više prijateljstava i prilika, zajedničku borbu za zelenu planetu. Ali, vjerujem i da je Evropa nekada svojim mladima nudila mnogo više ekonomske sigurnosti da postanu neovisni. Mislim da se to izgubilo, i to je nešto što bismo trebali vratiti. Uvjerena sam da će mlađe generacije znati kako dati novi poticaj Evropi.

VP/PP Josep Borrell: Morate preuzeti štafetu. Kao što ste rekli, Evropa nudi prilike da se izađe iz granica svoje zemlje, upozna više ljudi, i zajednički radi na pitanjima koja se neće moći riješiti ako se ne udružimo. Kao što je problem klimatskih promjena koji ste spomenuli. Na vama, mladima, ostaje obaveza da te napore preuzmete od ratne generacije.

Za vas, srećom, rat je nešto nezamislivo. Ali sada Evropa treba postati nešto što je mnogo više od mirovnog projekta. Mora se posvetiti ostatku svijeta.

Mi, Evropljani, imamo jako puno sreće, i trebamo podijeliti tu sreću. Trebamo istupiti i preuzeti odgovornost u odnosu prema drugima.

Moramo zapamtiti oni što je Schuman rekao. Evropa se neće izgraditi odjednom, moramo je graditi korak po korak, odgovarajući na krize i nudeći odgovore kao što su ovi koje vi predlažete.

Idite naprijed. Na vas je red.

 

Europa.ba