Lideri Bosne i Hercegovine moraju ispuniti reformske obaveze

09/05/2021- HR/VP blog – Uoči sjednice Vijeća za vanjske poslove 10. maja, poslao sam jasnu poruku liderima Bosne i Hercegovine (BiH) tokom važnog razgovora s Predsjedništvom BiH: moraju obustaviti nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga se fokusirati na ubrzan napredak reformi.

Sutra ćemo na Vijeću za vanjske poslove EU razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu. Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, jedan je najviših prioriteta na agendi EU: želimo pratiti ove zemlje ka njihovom budućem članstvu u EU. Međutim, Zapadni Balkan se trenutno suočava s nekoliko ozbiljnih poteškoća, kao što su borba protiv pandemije COVID-19, odnosi između Beograda i Prištine, nedostatak napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije i aktuelni problemi u Crnoj Gori. O svim ovim pitanjima će sutra biti riječi. Međutim, u svom blogu želim se osvrnuti na posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Politička atmosfera u Bosni i Hercegovini se odnedavno pogoršala.

Prije desetak dana, održao sam videokonferenciju s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. U kontekstu svog snažnog angažmana u proteklih nekoliko mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer je politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno značajno pogoršana.

Krajem prošle godine svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi i veoma nefunkcionalnom odgovoru bh. vlasti. U proteklih nekoliko sedmica, negativan spin oko pregovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama koji su u toku, kulminirao je raznim ‘non-paperima’, od kojih su neki kritikovali EU i SAD zbog uloge u tim naporima.

“Poziv na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, izazvao je niz zapaljivih reakcija.”

Jedan od njih također poziva na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je povećalo tenzije i pokrenulo secionističku agendu i zapaljive reakcije.

Težak sastanak s Predsjedništvom BiH

Stoga sam odlučio pozvati članove Predsjedništva na zajednički sastanak. Bio je to težak sastanak, sa mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Ja sam sa svoje strane poslao snažnu i jasnu poruku.

Prvo, Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, su prioritet na agendi EU. Zbog toga sam zakazao diskusiju o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. maja. Naša posvećenost regiji i njenoj evropskoj perspektivi ogleda se u finansijskoj podršci EU bez presedana – uključujući i za ublažavanje uticaja COVID-19.

“ 213.822 doza vakcina BioNTech/Pfizer za Bosnu i Hercegovinu finansira EU bez ikakvih obaveza – ne prodajemo ih, već doniramo.”

Prošle sedmice, pored drugih zemlja Zapadnog Balkana, u Bosnu i Hercegovinu stigla je prva pošiljka vakcina koje je finansirala EU iz  posebnog aranžmana koji smo uspostavili za regiju: 213.822 doza vakcina BioNTech/Pfizer, od ukupno 651.000 doza za cijelu regiju, će do kraja avgusta biti dostavljeno u BiH. Vakcine od EU dolaze bez dodatnih obaveza – mi ih ne prodajemo, već doniramo.

Kada smo u novembru prošle godine u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH obavezalo se da će pojačati napore da osigura dostojanstven život za sve građane, uz uzajamno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje. Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine vodi u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o odcjepljenju, novim granicama, budućim etničkim podjelama i ratu je opasno i neprihvatljivo.

“Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora stati. Govoriti o odcjepljenju, novim granicama, budućim etničkim podjelama i ratu, opasno je i neprihvatljivo.”

Stav EU nije se promijenio i neće se promijeniti: mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njena budućnost je u EU kao jedinstvena i suverena zemlja. Snažno sam ohrabrio svoje sagovornike da stanu u kraj svim kontraproduktivnim diskursima i djelovanjima.

Prelazak od Daytona ka Briselu

Kada sam u novembru prošle godine posjetio Sarajevo, obavio sam detaljne razgovore s članovima Predsjedništva BiH. Tada smo očekivali da će vlasti Bosni i Hercegovine iskoristiti ovu neizbornu godinu da odlučno djeluju na putu od Daytona ka Briselu i ostvare značajan napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije još u maju 2019. godine. Već je maj 2021. godine, a nažalost dosada je postignut veoma mali napredak.

“Građani Bosne i Hercegovine i zemlje članice EU žele vidjeti veći napredak i to sada.”

Građani Bosne i Hercegovine i zemlje članice EU žele vidjeti veći napredak i žele ga vidjeti sada. Lideri zemlje trebali bi iskoristiti predstojeću diskusiju Vijeća za vanjske poslove u maju i Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH kako bi predstavili pozitivne vijesti. Trebaju doći s konkretnim rezultatima, a ne samo sa obećanjima, posebno pošto smo ta obećanja već ranije čuli. Dosta je više praznih riječi. Samo uz djelovanje i napredak, Bosna i Hercegovina može ići naprijed na svom putu ka pristupanju EU i koji će voditi ka kandidatskom statusu. Nedostatak napretka i nastavak nazadne retorike i djelovanja imat će suprotan učinak.

Ustavna i izborna reforma: ključni rezultat

Ključni rezultat je ustavna i izborna reforma. To možda zvuči ambiciozno, ali ne postoji način da se zaobiđe izmjena Ustava BiH kako bi se ispunili standardi EU i provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić/Finci. Bosni i Hercegovini također je potrebna i izmjena izbornog okvira u skladu s preporukama OSCE-a i GRECO-a. Svjestan sam da su ove reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih lidera u političkom spektru i civilnog društva kako bi uspjele.

“Svjestan sam da su ove ustavne i izborne reforme teške i da se dotiču vrlo osjetljivih pitanja: potreban nam je konstruktivan angažman svih lidera u političkom spektru i civilnog društva kako bi uspjele.”

Jačanje vladavine prava i dalje je od ključnog značaja. Sasvim je izvodivo da se u predstojećim mjesecima finalizira usvajanje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u skladu sa zahtjevima EU. Sve drugo bi samo signaliziralo opstrukcije reformi koje su potrebne na evropskom putu.

Konačno, uloga EU, zajedno sa SAD-om, je da podrži razgovore i osigura da postojeći prijedlozi budu usklađeni sa standardima EU. Neprihvatljivi su pokušaji da se uloga i namjera EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini predstavi u pogrešnom svjetlu. Specijalni predstavnik, koji je ujedno i predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler i njegovo osoblje uživaju moje puno povjerenje i podršku.

“Uloga EU, zajedno sa SAD-om, je da facilitira razgovore. Pokušaji da se uloga i namjera EU i naših međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini predstavi u pogrešnom svjetlu su neprihvatljivi.”

U proteklih nekoliko mjeseci, uložio sam vrijeme i energiju u pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom reformskom i putu ka pristupanju EU. Vlasti BiH trebaju sada pokazati zemljama članicama EU da mogu ostvariti ovu važnu agendu.

Europa.ba