Zapadni Balkan: Visoki predstavnik i potpredsjednik Josep Borrell oživio tradiciju neformalnih diskusija sa liderima iz regiona

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell bio je domaćin neformalne večere sa šest lidera sa Zapadnog Balkana o budućnosti regiona i glavnim izazovima sa kojima se region suočava. Komesar za proširenje Oliver Várhelyi također je učestvovao na sastanku.

U otvorenoj i neposrednoj atmosferi, visoki predstavnik i lideri sa Zapadnog Balkana osvrnuli su se kroz stratešku diskusiju na načine kako ubrzati reforme i ispuniti očekivanja građana o integraciji u EU, kao i o tome kako pristupiti osnaživanju pozitivnih i konstruktivnih narativa unutar i u vezi sa regionom. Složili su se da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ključni strateški cilj koji je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona.

Lideri su potvrdili svoje snažno opredjeljenje regionalnoj saradnji i složili su se da nastave djelovati u rješavanju globalnih izazova, poput pandemije Covid-19.

Kao domaćin ovog neformalnog sastanka, visoki predstavnik Borrell oživio je tradiciju neformalnih sastanaka sa liderima sa Zapadnog Balkana. Ovi sastanci će se nastaviti i ubuduće.

Europa.ba