Evropska unija podržava razvoj Brčko distrikta

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH posjetio je danas Brčko distrikt i pozdravio početak radova na rekonstrukciji Luke Brčko, čijoj je realizaciji doprinijela Evropska unija. Modernizacija Luke Brčko, u skladu sa ciljevima Agende za povezivanje Evropske unije, će značajno unaprijediti regionalnu saradnju i trgovinske veze kao i podržati razvoj lokalne zajednice.

„Zahvaljujući svom strateškom i geografskom položaju, luka Brčko može postati ključna tranzitna tačka za protok teretnog saobraćaja između Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Trenutna infrastruktura Luke Brčko zastarjela je i teško joj je pristupiti željeznicom, ali nakon obnove, luka može postati centralna poveznica za ekonomije regiona. Zadovoljan sam što je EU podržala modernizaciju luke Brčko sa 3 miliona eura bespovratnih sredstava. To će donijeti konkretne koristi lokalnoj zajednici i cijeloj zemlji kroz nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i novih prilika za poslovanje,” rekao je ambasador Sattler. 

Perica Josić, direktor Luke Brčko naglasio je da je luka bitna tranzitna tačka u Bosni i Hercegovini, dodavši kako će “projekat modenizacije pomoći da naša luka postane konkurentna, čime ćemo povećati obim posla i privući nove klijente.” Manuela Nesl, direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH istakla je da EBRD kontinuirano podržava razvoj infrastrukture u BiH. “Pored naše podrške implementaciji projekata na Koridoru Vc, zadovoljstvo nam je podržati modernizaciju Luke Brčko i nadamo da će ovaj projekat imati značajan utjecaj na regionalni razvoj i poboljšavanje trgovinskih veza,” dodala je Nesl.

Ambasador Sattler se također sastao sa Vojinom Mitrovićem, ministrom komunikacija i transporta BiH i Olegom Butkovićem, ministrom mora, transporta i infrastrukture Republike Hrvatske kako bi razgovarali o napretku provođenja brojnih infrastrukturnih projekata u BiH te njihov značaj za unapređenje povezanosti i jačanje ekonomskih veza unutar regiona. “Fokus našeg razgovora su bila pitanja o jačanju veza BiH i Hrvatske, tj. Evropske unije. U vezi s tim, razgovarali smo o mostovima Gradiška i Svilaj te postoje naznake da bi se Svilaj mogao otvoriti tokom ljetnih mjeseci, a Gradiška most bi trebao biti spreman do maja 2022. godine. Evropska unija trenutno podržava oko 15 infrastrukturnih projekata u BiH u vrijednosti od preko 250 miliona eura u grantovima. To su značajne investicije koje će omogućiti nastavak provođenja projekata,” istakao je ambasador Sattler.

Razvoj Brčko distrikta je vidljiv kroz snažnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje po kojoj je regija poznata. Poljoprivrednici, mala gazdinstva i mala i srednja preduzeća uspješno povlače sredstva Evropske unije i sarađuju sa lokalnim i evropskim partnerima. Ambasador Sattler je tom prilikom posjetio i poljoprivrednu kompaniju Sines, korisnika bespovratnih sredstava EU kroz EU4Business projekat, koji je pomogao unapređenje proizvodnje i dalji razvoj 31 lokalnog kooperanta u Brčko distriktu.

Evropska unija nastavlja biti pouzdan i snažan partner Bosne i Hercegovine te omogućava značajnu tehničku i finansijsku podršku za jačanje, rast i razvoj infrastrukture, ekonomije i ljudskog potencijala unutar Bosne i Hercegovine i regiona.

Europa.ba