EU

Zapadni Balkan i Turska: zajednički zaključci o ekonomskom i finansijskom dijalogu od 12. jula 2021.

Predstavnici država članica EU, zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka zapadnog Balkana i Turske[1] sastali su se na godišnjem dijalogu o ekonomskoj politici,[2] koji za cilj ima pripremu zapadnog Balkana i Turske za njihovo buduće učešće u evropskom semestru.

Pandemija COVID-19 suočila je države članice EU, zapadni Balkan i Tursku sa sličnim i nezapamćenim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim izazovima. Učesnici su prepoznali snažnu solidarnost između EU-a i zapadnog Balkana i Turske, koja se pokazala pružanjem medicinske i finansijske pomoći u borbi protiv pandemije i doprinosom u rješavanju njenog socioekonomskog uticaja u regiji. Učesnici su pozitivno ocijenili sveukupne i blagovremene mjere fiskalne i monetarne podrške koje su usvojili zapadni Balkan i Turska kako bi ublažili ekonomske posljedice krize. Učesnici su ocijenili da je prikladno nastaviti sa umanjivanjem uticaja pandemije na razvoj, zapošljavanje i socijalnu koheziju putem ciljanih, privremenih i transparentnih fiskalnih i finansijskih mjera sve dok ne se ne uspostavi čvrst i održiv oporavak.

U pokušaju da planiraju vrijeme nakon dugotrajnog uticaja krize, učesnici su se složili da bi dijalog o ekonomskoj politici trebalo da nastavi igrati centralnu ulogu u izradi zajedničkih smjernica za politiku za podršku srednjoročnom ekonomskom oporavku, ali i biti podrška zemljama iz procesa proširenja u ispunjavanju kriterija za ekonomsko pristupanje u skladu sa revidiranom metodologijom proširenja EU. Da bi se dugoročno izgradila ekonomska otpornost, mjere također trebaju podsticati digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju. Učesnici su naglasili da će čvrsto upravljanje biti ključno za uspješno provođenje dogovorenih smjernica za politiku. Istakli su svoju posvećenost ovom ekonomskom i finansijskom dijalogu i ohrabrili zemlje zapadnog Balkana i Tursku da podstiču snažan oporavak daljim unapređenjem svojih makroekonomskih, budžetskih i strukturnih politika u srednjoročnoj perspektivi, a s obzirom na njihov dugoročni razvoj. Učesnici su izrazili žaljenje što je Program ekonomskih reformi za Crnu Goru dostavljen sa znatnim zakašnjenjem. Dijalog se nastavlja u 2022. godini uključujući i temu o provođenju ovih zaključaka.

Zajednički zaključci o ekonomskom i finansijskom dijalogu između Evropske unije i zapadnog Balkana i Turske

Europa.ba