Evropska unija nastavlja podržavati Graničnu policiju BiH i SIPA-u u poboljšanju mobilnosti i zaštite službenika

Značajna donacija Evropske unije u vidu ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme.

Ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler uručio je Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) značajnu donaciju u vidu ukupno 63 vozila i specijalizirane opreme, u sklopu projekta „EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH”. Primopredaji su prisustvovali Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Dalibor Milošević, savjetnik direktora za saradnju, logistiku i obuke Državne agencije za istrage i zaštitu te Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u BiH.

Graničnoj policiji BiH uručeni su ključevi 35 kombija i 12 SUV vozila u vrijednosti od preko 3 miliona KM. Također će biti isporučena dodatna oprema za nesmetano obavljanje zadataka, u skladu sa identificiranim potrebama službenika. Ova donacija će znatno unaprijediti rad policijskih službenika i omogućiti im brže djelovanje i mobilniji rad na terenu.

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Evropska unija je obezbijedila 16 terenskih vozila i specijalizirane uniforme za službenike. Ukupna donacija SIPA-i iznosi više od 460.000 KM.

Evropska unija, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH koji migrantima koji borave u BiH pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarne uvjete, odjeću i psihološko savjetovanje, te pristup obrazovanju i zdravstvenim uslugama. Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om).

Europa.ba