KPD Zenica danas je dobio novi paviljon izgrađen po najmodernijim evropskim standardima

Najstariji zatvor u Bosni i Hercegovini, KPD Zenica, danas je dobio novi trospratni Paviljon IX  koji ima 62 smještajne jedinice sa kapacitetom za 236 zatvorenika. Paviljon i dvorište od 3200 kvadratnih metara građeni su po evropskim standardima i zadovoljavaju najviše sigurnosne zahtjeve. Paviljon IX je građen 18 mjeseci, a smještaj zatvorenika će početi tokom mjeseca septembra.

Paviljon su danas otvorili šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Halil Lagumdžija, ministar pravde Federacije BiH Mate Jozić, ministar za pravosuđe i upravu ZE-DO kantona Nebojša Nikolić i direktor KPD Zenica Redžo Kahrić. Evropska unija podržala je izgradnju Paviljona IX u iznosu od 2,1 miliona eura bespovratnih sredstava.

Ambasador Sattler je istakao predanost Evropske unije u podršci bh vlastima kako bi se ojačala vladavina prava, podržale nadležne institucije i djelovalo u skladu s najboljim evropskim i međunarodnim praksama. „ Zatvori služe da zaštite javnost, da kazne osuđene i da obezbijede uvjete za rehabilitaciju, tj. pripreme osobe lišene slobode za povratak u društvo. Da bi ovaj sistem bio djelotvoran, zatvori moraju biti sigurni a uvjeti za pristojan boravak osigurani. Od danas, zatvor u Zenici ispunjava ove uvjete. Pored ulaganja u infrastrukturu, Evropska unija kontinuirano podržava osnaživanje i obuke za osoblje, kako bi se unaprijedilo poštivanje ljudskih prava u skladu s evropskim i međunarodnim standardima,“ rekao je ambasador Sattler i dodao da Evropska unija i zemlje članice EU u BiH značajno ulažu u izgradnju i obnovu pravosudnih institucija širom Bosne i Hercegovine te da je potreban iskorak u provođenju reformskih procesa i usvajanju zakonskih okvira kako bi se omogućio siguran i neometan pristup pravdi svim građanima.

Izgradnja Paviljona IX u sklopu Kazneno-popravnog doma Zenica predstavlja dio podrške Evropske unije jačanju integriteta pravosuđa BiH i unapređenju rada agencija za provedbu zakona.

Mate Jozić, ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine istakao je značaj ulaganja u poboljšanje infrastrukture kazneno-popravnih zavoda te kontinuiranu podršku i saradnju sa Evropskom unijom u postizanju ovih ciljeva, izgradnje i nadogradnje zavoda širom Federacije BiH. “U narednom periodu, u saradnji sa Evropskom unijom, u ovom zatvoru u Zenici planiramo izgraditi ambulantu za pružanje medicinske pomoći za zatvorenike kojima je sud izrekao mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti. Nastojimo modernizovati i osavremeniti sistem izvršenja kaznenih sankcija i osigurati punu vladavinu prava za osobe lišene slobode. Nadam se da ćemo u narednom period donijeti i novi zakonski okvir kojim ćemo unaprijediti ovaj sektor,” naglasio je ministar Jozić.

Redžo Kahrić, direktor KPD Zenica izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji za ulaganje u izgradnju paviljona, „Pored smještajnih prostorija, imamo prostorije za ambulantu, fitnes salu, trpezariju, biblioteku i ograđeni prostor za šetnju. Specifičnost ovog paviljona u odnosu na druge jeste zasebna kotlovnica i trafo stanica što govori o svrsishodnosti paviljona koji može imati posebne namijene za druge aktivnosti. Bitno je naglasiti da su zadovoljeni međunarodni standardni smještaja osuđenih osoba, tj 4 metra kvadratnih po osuđenoj osobi,“ rekao je direktor Kahrić.

Evropska unija uložila preko 50 miliona eura za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Istoga dana, ambasador Sattler ozvaničio je i početak radova na obnovi Opštinskog suda u Zenici u iznosu od 2 miliona eura, kako bi se unaprijedili postojeći kapaciteti Suda. Predviđena je obnova podrumskih prostorija i prizemlja, te nova fasada. Radovi uključuju i izgradnju aneksa zgrade od 6 spratova, koja će osigurati dodatni prostor, poboljšati funkcionalnost i povezati postojeće zgrade Općinskog suda i Kantonalnog tužilaštva.

Evropska unija kontinuirano podržava jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini kroz brojne projekte tehničke i stručne pomoći kako bi se unaprijedio sistem pružanja pravde svim građanima Bosne i Hercegovine te postigao napredak u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Oba projekta su dio šireg paketa pomoći Evropske unije za izgradnju i rekonstrukciju objekata u oblasti pravosuđa u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od preko 50 miliona eura bespovratnih sredstava.

 

Europa.ba