Evropska unija obezbijedila 33 terenska vozila za jačanje sektora bezbjednosti hrane i fitosanitarne inspekcije u BiH

Kako bi se izgradili kapaciteti u sektorima bezbjednosti hrane i fitosanitarne oblasti u Bosni i Hercegovini te podržala  zemlja u usklađivanju sa standardima EU, Evropska unija je obezbijedila 33 nova terenska vozila u vrijednosti od 467,000 eura koja  će omogućiti vlastima efikasnije sprovođenje fitosanitarne inspekcije te kontrolu i nadzor hrane.

Ključeve četrnaest ovih vozila danas je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU  u BiH, ambasador Johann Sattler uručio direktoru Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemilu Hajriću, ministru Federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudinu Dediću i direktoru Federalne uprave za inspekcijske poslove, Anisu Ajdinoviću.

Kao rezultat ove donacije, ubrzaće se nadzor u vezi s lancem hrane i hrane za životinje, skratiće se razdoblje od trenutka uzimanja uzorka tokom fitosanitarnih graničnih pregleda do konačne analize, a smanjiće se i vrijeme provedeno na izdavanju fitosanitarnog certifikata.

Na događaju povodom primopredaje vozila ambasador Sattler je istakao: „Zdravlje je na prvom mjestu. Štiteći biljke, štitimo svoje živote. Osiguravajući sigurnu hranu, naš lanac opskrbe hranom činimo stabilnim i održivim. Kontrola i sigurnost hrane su od izuzetnog značaja za EU tržište koje ima preko pola milijarde potrošača i preko 45 miliona zaposlenih u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Pozivam sve prisutne da nastave s profesionalizacijom fitosanitarnih službi, unapređenjem fitosanitarne kontrole, uređenjem unutrašnjeg tržišta u skladu s tržištem EU i usklađivanjem zakonodavstva s legislativom i fitosanitarnim standardima Evropske unije.“

Direktor Hajrić je istakao važnost ove donacije koja će pomoći sektoru sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini i istakao: „Pored ove donacije, važno je istaći da će nam EU pomoći u unapređenju naših kapaciteta u vezi implementacije novog zakonodavstva. Mi već imamo u fazi implementacije projekat u vrijednosti 1.5 milion eura koji već donosi određene rezultate, a uz dodatnu IT opremu koju će obezbijediti EU, BiH će moći odgovoriti svojim zadacima u segmentu sigurnosti  hrane u BiH.“

Ministar Dedić zahvalio se Evropskoj uniji na brojnim projektima podrške i istakao:  „Pored zaštite potrošača, kvalitet naših proizvoda moramo dokazati i kroz institucionalni i zakonodavni okvir i na taj način omogućiti preduslove za izvoz naših proizvoda u  EU i druge zemlje. Zahvaljujući podršci EU ojačaćemo naše institucije, kako bi BiH imala kvalitetne prozvode i nova tržišta, ali  i što veći broj zaposlenih u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Direktor Ajdinović istakao je značaj ove donacije koja će doprinijeti jačanju  sistema kontrole hrane  i omogućiti da potrošači imaju zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu. „Ovdje se radi o potrošačima u BiH, ali i potrošačima u EU,  jer BiH svakim danom sve više i više izvozi u zemlje EU. Ova vozila će unaprijediti prekograničnu i unutrašnju kontrolu, a inspektori će lakše dolaziti do privrednih subjekata, koji izvoze i snabdijevaju tržiste BiH hranom,“ rekao je Ajdinović.

Od ukupno 33 vozila, Inspektoratu Republike Srpske i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, 2. septembra  je uručeno 15 vozila, a u skorije vrijeme očekuje se i uručenje četiri vozila za Distrikt Brčko BiH.

Evropska unija kroz nekoliko tekućih projekata radi na jačanju kapaciteta BiH  u sektorima bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne oblasti. Trenutno se u BiH provode tri twining projekta u vrijednosti 6 miliona eura s ciljem izgradnje institucionalnih kapaciteta i usklađivanja pomenutih sektora u BiH sa pravnom tekovinom Evropske unije. Također, kroz IPA sredstva pretpristupne pomoći, Evropska unija će obezbijediti i visokokvalitetnu informatičku opremu (prijenosni i desktop računari, stampači, multifunkcionalni i mrežni uređaji itd.) za vlasti koje rade u sektorima fitosanitarne inspekcije i sigurnosti i nadzora hrane u BiH.

Europa.ba