Govor zamjenika generalnog sekretara ESVD-a Charlesa Friesa prilikom Dana istaknutih posjetilaca povodom vježbe EUFOR Brzi odgovor 2021

Dame i gospodo,

Hvala operativnom komandantu generalu Houdetu i komandantu EUFOR-a generalu Platzeru što su me ugostili u bazi Butmir. Veoma mi je drago što sam prvi put ovdje u posjeti povodom EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2021“.

Došao sam u Sarajevo da bih prenio tri poruke u ime visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, g. Borrella.

Prvo, poruka zahvalnosti Operaciji Althea, njenom vođstvu i svim njenim snagama.

Prošlo je više od 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu 1995. EUFOR ALTHEA je preuzeo aktivnosti od NATO-a 2004. godine.

Danas je ALTHEA najduža vojna operacija u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU. To je jedina kopnena operacija Unije sa izvršnim mandatom. Jedinstvena je jer se zasniva na saradnji sa NATO-om u okviru aranžmana „Berlin plus“. Ona predstavlja jednu uspješnu priču saradnje između EU i NATO.

Od 2004. godine, ALTHEA je odgovorna za podršku tijelima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i za održavanje sigurnog i bezbjednog okruženja u zemlji. Održala je svoj kapacitet raspoređivanja na kopnu i u vazduhu kako bi mogla da odgovori u hitnim slučajevima. Održala je i svoj kapacitet za mobiliziranje velikih, robusnih rezervnih snaga u kratkom roku, u slučaju nužde.

Želio bih pohvaliti zemlje članice EU ali i naše zemlje partnere za posvećenost i dugoročni doprinos ovoj operaciji, posebno Turskoj ali i Švicarskoj, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji kao i Čileu.

Tokom godina, ALTHEA je konstantno pomagala lokalnim vlastima širom zemlje. Kao rezultat toga, Bosna i Hercegovina je napredovala od konzumenta sigurnosti do pružaoca sigurnosti.

Sa svojim multinacionalnim bataljonom, ALTHEA nastavlja planirati i provoditi redovnu zajedničku obuku sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

ALTHEA nudi i ekspertizu i podršku u deminiranju i zbrinjavanju zaliha opasnog naoružanja, municije i eksploziva. Svi želimo ubrzati proces deminiranja. Visoki predstavnik Borrell uskoro će predložiti zemljama članicama EU da nastave pružati podršku Deminerskom bataljonu Oružanih snaga kroz isporuku specijalne opreme, vozila hitne pomoći i vozila u okviru novog Evropskog instrumenta mirovne pomoći.

Vježba EUFOR-a Brzi odgovor 2021 je praktični primjer naše bliske saradnje sa tijelima za provođenje zakona i Oružanim snagama.

Ove godine, vježba je održana u različitim dijelovima zemlje, koristeći scenario prirodne katastrofe (zemljotres) kako bi se testirala sposobnost ALTHEA-e za pomoć stanovništvu u vanrednim okolnostima.

Ovo je jedan dobar scenario: ALTHEA je pružila pomoć za vrijeme velikih poplava 2014. godine, tada su, za one koji se sjećaju, rezervne snage EUFOR-a bile prisutne u zemlji na našoj godišnjoj vježbi. I zaista, operacija EUFOR Althea pružila je hitnu pomoć stanovništvu. Ta vježba postala je stvarnost.

Dozvolit ću operativnom komandantu da iznese svoje viđenje lekcija iz te epizode.

Ali u ime visokog predstavnika, dozvolite mi da pohvalim sve snage koje su joj doprinijele, uključujući i naše partnere u Bosni i Hercegovini.

Bosnu i Hercegovinu EU redovno poziva da doprinese našim misijama i operacijama u inostranstvu. To je glas povjerenja i prijateljstva. Danas imamo zadovoljstvo što u vojnoj misiji EU za obuku u Centralnoj Afričkoj Republici imamo vojno osoblje BiH.

Kao što vidite, Oružane snage Bosne i Hercegovine smatramo istinskim partnerom.

Ranije ove godine, zemlje članice EU razgovarale su o budućnosti operacije EUFOR Althea. Prepoznale su važnu ulogu koja ona i dalje igra u zemlji i potvrdili sve njene postojeće zadatke. Tu smo da ostanemo, i možete računati na nas.

Sada se radujemo što će Vijeće sigurnosti UN-a obnoviti mandat EUFOR Althea u novembru.

Drugo, poruka o angažmanu EU-a i solidarnosti sa Bosnom i Hercegovinom.

U posljednjih 25 godina, nesumnjivo je učinjen veliki napredak u izgradnji stabilne i demokratske Bosne i Hercegovine.

Ali ostaje još dosta napornog rada da bi se osiguralo da se svi građani Bosne i Hercegovine mogu pouzdati u mirnu i prosperitetniju budućnost, koja se zasniva na jasnoj političkoj perspektivi: budućnost u okviru Evropske unije.

Na tom putu, naš angažman i solidarnost je stvarna i vidljiva svima koji žele to da vide.

Nemamo da damo nikakve lekcije, ali imamo da podijelimo iskustvo i ponudimo konkretnu pomoć. Mi, kao EU, tu smo da pomognemo: EU su prva vrata, prvi trgovinski partner i prvi investitor na zapadnom Balkanu. To su činjenice.

Za vrijeme jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini, predsjednica Von der Leyen najavila je da će EU investirati 600 miliona eura, uz već planiranih 500 miliona eura, za zemlje zapadnog Balkana u 2021. godini u okviru ekonomskog i investicionog plana.

Na vrhuncu pandemije kovida, EU je pružila podršku Bosni i Hercegovini. Unija je odmah mobilizirala preko 80 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu i dostavljeno je preko 1,6 miliona doza vakcina putem mehanizma COVAX. Bit će isporučeno još.

Moja treća i posljednja poruka: snažno ohrabrenje.

Integracija u EU i dalje je ključni cilj za zemlju: istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da preko 80% građana BiH podržava ovu težnju.

Perspektiva u EU je stvarna. Predsjednica Von der Leyen juče je u Sarajevu jasno i glasno podsjetila na to.

Predstojeći samit između EU i zapadnog Balkana 6. oktobra takođe će opet potvrditi istu ovu poruku.

Da bi se postigao ovaj cilj, političke vođe u Bosni i Hercegovini morat će preuzeti svoj dio odgovornosti.

Prvo, kako bi osigurali da institucije zemlje u potpunosti funkcioniraju i da su sposobne da provode reforme koje su potrebne ovoj zemlji, kao što svi znamo. Dijalog se mora nastaviti između političkih vođa a huškačka retorika podjele mora prestati. EU snažno podržava suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. U EU ima mjesta samo za ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi napredovala na putu ka EU, Bosna i Hercegovina mora pokazati odlučnost da napreduje u smislu 14 ključnih prioriteta za članstvo u Evropskoj uniji.

Prije isteka ove godine, bit će od ogromne važnosti postići dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi, uz podršku svih političkih stranaka.

Očekujemo napredak i po pitanju vladavine prava. Nekoliko reformi je na čekanju, o integritetu u pravosuđu, konfliktu interesa i javnim nabavkama. Ovdje se radi o usklađivanju sa „acquis-em EU-a“ (skup naših zajedničkih standarda) i sprečavanju korupcije. Očekujemo da sve strane podrže reforme kako bi se ponovo steklo povjerenje javnosti.

Ove ciljeve je moguće postići ako postoji politička volja.

EU ostaje uz vas sve vrijeme.

Danas u posjeti bazi Butmir, vidim odlučnost EU da pomogne stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini. Hvala vam svima za naporan rad i doprinos ovom cilju.

Hvala.

Europa.ba