Zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje Fries u posjeti BiH

Zamjenik generalnog sekretara zadužen za zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i odgovor na krizu pri Evropskoj službi za vanjsko djelovanje Charles Fries posjetio je Bosnu i Hercegovinu tokom 30. septembra i 1. oktobra. Zamjenik generalnog sekretara Fries susreo se tokom posjete sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i zamjenikom ministra odbrane BiH Mijom Krešićem kako bi razgovarali o saradnji EU-a i BiH u oblasti sigurnosti.

Zamjenik generalnog sekretara Fries također je uzeo učešće u dijalogu na temu borbe protiv terorizma između EU-a i Bosne i Hercegovine, a koji je pružio priliku za razgovor o trenutnom stanju u pogledu ključnih ciljeva bilateralnog sporazuma koji su EU i BiH potpisale u oblasti borbe protiv terorizma u novembru 2019. kao i daljem angažmanu u ovoj oblasti nakon 2021. godine.

Posjeta je okončana u kampu Butmir povodom vježbe EUFOR-a „Brzi odgovor“ u tekućoj godini. Obraćajući se medijima zajedno sa operativnim zapovjednikom EUFOR-a general-potpukovnikom Brice Houdetom i ambasadorom EU-a u BiH Johannom Sattlerom, zamjenik generalnog sekretara Fries pohvalio je podršku misije EUFOR ALTHEA agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te za održavanje sigurnog i zaštićenog okruženja u zemlji.

Ranije ove godine, zemlje članice EU-a razgovarale su o budućnosti misije EUFOR-a Althea. Prepoznale su važnu ulogu koju misija i dalje ima u ovoj zemlji i potvrdile sve njene trenutne zadaće. Ovdje smo da ostanemo i možete računati na nas“, naglasio je zamjenik generalnog sekretara Fries.

Govoreći o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, zamjenik generalnog sekretara Fries naglasio je da je EU najveći donator zemlje, trgovinski partner i investitor na Zapadnom Balkanu.

Evropska perspektiva je realnost. Predsjednica Von der Leyen je na to jasno i glasno podsjetila jučer u Sarajevu. Samit između EU-a i Zapadnog Balkana 6. oktobra također će potvrditi istu poruku. Da bi se postigao ovaj cilj, političko vodstvo Bosne i Hercegovine morat će preuzeti svoj dio odgovornosti“, istaknuo je zamjenik generalnog sekretara Fries.

 

Europa.ba