Zvanično spojen međudržavni most na Savi kod Gradiške

Radovi na povezivanju čelične konstrukcije na međudržavnom mostu Gradiška, jednom od najvažnijih projekata na rijeci Savi, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, završeni su danas. Evropska unija sufinansira izgradnju ovog međudržavnog mosta sa 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava. Most je jedan od najvažnijih projekata na rijeci Savi i omogućit će vitalnu prometnu vezu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i ostatka Evrope. Svečanosti su prisustvovali Stefano Ellero, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Vojin Mitrović, ministar saobraćaja BiH, Tomislav Mihotić, državni sekretar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske i Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Evropska unija je bila ključni partner u implementaciji ove ključne transportne mreže koja povezuje Bosnu i Hercegovinu sa Evropom. Prije samo dvije sedmice, most u Svilaju je službeno otvorila predsjednica Evropske komisije, a kako je navela, ovaj simbolični čin povezivanja dva dijela znači povezivanje ljudi i kultura. Ovo dolazi izuzetno blagovremeno u vrijeme oporavka od uticaja pandemije na ekonomiju i živote građana, te će potaknuti trgovinu, ekonomski oporavak i rast ”, rekao je Stefano Ellero.

Nakon što bude potpuno završen i otvoren za transport, međudržavni most u Gradišci značajno će skratiti vrijeme čekanja na granici i podržati brži i sigurniji promet za privredu, građane zemlje i regije te dovesti do uspješnijeg rasta i novih radnih mjesta. Projekat je važan korak ka integraciji Zapadnog Balkana u Agendu povezivanja Evropske unije, čiji je cilj poboljšanje infrastrukturnih veza u regionu.

Ovaj most će povezati dvije ekonomije i Bosnu i Hercegovinu s Evropskom unijom. Očekujemo da će radovi biti završeni u maju sljedeće godine, a da će most i granični prijelaz biti potpuno funkcionalni kroz godinu do godinu i po dana, po završetku prilazne dionice. Pokrenuli smo inicijativu za integrirani granični prijelaz, koji bi bio jedan od prvih te vrste između EU i zemalja Zapadnog Balkana ”, rekao je ministar Mitrović.

Tomislav Mihotić napomenuo je da je nakon otvaranja mosta Svilaj, most u Gradišci važna spona između zemalja, zbog svog jedinstvenog geografskog položaja. „Osim bržeg saobraćaja, novi most će poboljšati ekonomski rast obje zemlje, a Bosna i Hercegovina će biti bliža Evropi. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju i zajednički realizirati druge projekte na području rijeke Save radi integracije i povezivanja regije “, rekao je Mihotić.

Ovaj most ne povezuje samo dvije zemlje, već i Zapadni Balkan sa Evropskom unijom. Nakon što bude potpuno završen i funkcionalan, dnevno će ga prelaziti 2400 vozila što će poboljšati kapacitete graničnih prijelaza i spojiti ekonomije zemalja. Kao i Svilaj, ovaj most je simbol da se Bosna i Hercegovina povezuje sa svojim susjedima, sa Evropskom unijom, sa Evropom i to je upravo ono što mi želimo ”, rekao je Matej Zakonjšek.

Evropska unija je do sada izdvojila preko 225 miliona eura bespovratnih sredstava za 13 projekata u transportnom sektoru u Bosni i Hercegovini, duž Koridora Vc. Gradiška i nedavno otvoreni most Svilaj povezuju Bosnu i Hercegovinu sa glavnim gradovima Evrope i približavaju građane i zemlje.

Europa.ba