Zapadni Balkan: Zajednička izjava nakon sastanka visokog predstavnika Josepa Borrella i državnog sekretara Antonyja Blinkena

Nakon nedavnog sastanka visokog predstavnika EU Josepa Borrella i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prošle sedmice u Washingtonu, EU i Sjedinjene Države usaglasile su dodatno jačanje svog zajedničkog angažmana na Zapadnom Balkanu u cilju podrške napretku regiona na njegovom evropskom putu. 

Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje Uniji, koje je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže u konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ovaj region pripada Evropskoj uniji. Bliža integracija unapređuje stabilnost i doprinosi prosperitetu svih u regionu. U tom kontekstu, naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja.

Evropska unija i Sjedinjene Države jedinstvene su u snažnoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promociji izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve glasnije retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu evropskih integracija, uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su pomoći ove korake.

Naglašavamo važnost dijaloga uz posredovanje EU, kao ključnog mehanizma za rješavanje ukupne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Nakon posljednjih sedmica napetosti na sjeveru Kosova, ohrabrujemo obje strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbjegnu poteze koji ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i podržavamo angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo.

Pozivamo sve političke snage u Crnoj Gori da rade zajednički na očuvanju strateške orijentacije koja odražava želju građana Crne Gore da ostvare neophodne reforme kako bi njihove nade u evropsku budućnost postale stvarnost.

 

Europa.ba