Dan Ujedinjenih naroda: izjava visokog predstavnika / potpredsjednika Josepa Borrella

Multilateralizam, sa Ujedinjenim narodima u svom samom središtu, najefikasniji je način doprinosa globalnom miru, sigurnosti, ljudskim pravima i prosperitetu. Multilateralizam je stub vanjskog djelovanja Evropske unije. U svijetu brzih promjena, više nego ikada je potrebno imati i ostvarivati snažno i dinamično partnerstvo između EU-a i UN-a.

Zajednički moramo odgovoriti na globalne krize, prijetnje i izazove s kojima se nijedna država ne može nositi sama, bilo da se radi o klimatskim promjenama i narušavanju biodiverziteta ili borbi protiv pandemije COVID-19, podržavajući zemlje u oporavku, ali i „boljoj ponovnoj izgradnji“. Rame uz rame, zagovaramo zaštitu univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava, temeljnih vrijednosti demokratije i vladavine prava.

Prema riječima generalnog sekretara UN-a Antónia Guterresa, nalazimo se na „istorijskoj prekretnici“. Svijet se enormno promijenio od osnivanja UN-a prije 76 godina. Što se tiče efikasnosti i legitimnosti, UN moraju biti u potpunosti opremljeni da se suoče sa sve složenijim globalnim izazovima i odgovore na sve veće zahtjeve građana širom svijeta.

Izvještaj generalnog sekretara UN-a po našoj Zajedničkoj agendi (vanjska poveznica) predstavlja blagovremenu priliku za transformaciju sistema UN-a i njegovo usklađivanje s tim ciljevima. EU će stoga nastaviti da djeluje kao pokretač pozitivnih promjena, u trenutku kada će odluke koje donesemo odrediti „zamah ili krah“ međunarodnog sistema. Sljedeće generacije će se morati suočiti s implikacijama naših postupaka. Potreban im je UN sa kapacitetima za suočavanje s izazovima budućnosti.

Na Dan UN-a, čestitamo UN-u i njegovom osoblju na ključnom angažmanu širom svijeta, od Afganistana do Malija. EU je odlučna da nastavi podržavati UN kao nezamjenjiv forum i pokretačku snagu iza istinski inkluzivnog, umreženog multilateralizma za sigurniji, stabilniji i prosperitetniji svijet za sve.

Europa.ba