Obraćanje komesara Várhelyija novinarima na početku posjete Bosni i Hercegovini

Dobar dan!

Zadovoljstvo mi što sam u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, i prije svega želim svima čestitati sutrašnji Dan državnosti.

Tokom svoje posjete sastat ću se s predstavnicima državnih i entitetskih institucija i političkim liderima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Dozvolite mi da na samom početku naglasim sljedeće – Bosna i Hercegovina ima nedvosmislenu i kredibilnu evropsku perspektivu. Poduzeti su važni koraci u pravcu rješavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koji predstavljaju putokaz za njeno pristupanje EU.

Ali potrebno je učiniti mnogo više. Za dobivanje kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina mora provesti niz kritičnih reformi kako bi ispunila zahtjeve iz 14 ključnih prioriteta.

Stoga je moja glavna poruka političkom vodstvu zemlje da nastave politički dijalog i ponovo aktualiziraju evropsku agendu.

Time će Bosna i Hercegovina u potpunosti iskoristiti pogodnosti programa i fondova EU-a, uključujući i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, naš vodeći investicijski paket za poticanje privrednog razvoja regije i podršku oporavku nakon pandemije.

Plan će mobilizirati do 30 milijardi eura ulaganja ili jednu trećinu BDP-a zemalja regiona, što može značiti korjenitu promjenu.

Bosna i Hercegovina će biti važna korisnica ove podrške kroz značajne projekte usaglašavane zajedno s vlastima u BiH. Spomenut ću samo neke u oblasti prometa, poput autoputa na Koridoru 5C, deminiranje obala rijeke Save i putni pravac Sarajevo-Podgorica, a u oblasti energetike je to gasna interkonekcija s Hrvatskom.

Ekonomski i investicioni plan također može biti prilika za BiH za transformaciju njenog ekonomskog modela i iskorake u pogledu zelene i digitalne transformacije, uključujući postepeno ukidanje značajnog oslanjanja na ugalj.

Da bi u potpunosti iskoristila programe i fondove EU i potaknula socioekonomski oporavak od pandemije, Bosna i Hercegovina mora imati potpuno funkcionalne institucije na nivou BiH. Zemlji je potrebno djelovanje i rezultati. Dok se čeka na ključne odluke, zemlji prijeti rizik od gubitka značajnih ulaganja.

Ta ulaganja uključuju infrastrukturna ulaganja do 1,5 milijardi eura, kao i 90 miliona eura dostupnih u okviru projekata IPA 2020. Ukoliko se odluke ne donesu čim prije, građani Bosne i Hercegovine rizikuju da sljedeće godine budu isključeni iz programa Kreativna Evropa i Horizont 2020.

Sve se to može spriječiti, ali potrebno je donijeti političke odluke. Zbog toga sam došao ovdje kako bih razgovarao sa svim političkim liderima i institucijama. Oni bi trebali maksimalno iskoristiti ono što se nudi u okviru političke i finansijske podrške EU kako bi potaknuli oporavak od pandemije i pridružili se zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Potreban nam je konstruktivan dijalog i politička volja sa svih strana kako bismo krenuli naprijed na putu prema EU. Bojkot ili blokade su neprihvatljivi i nisu u interesu građana ove zemlje.

Očekujemo da se svi politički lideri usredotoče na reforme potrebne za ispunjenje 14 ključnih prioriteta, što podrazumijeva usvajanje reformi u oblasti vladavine prava i pravosuđa te iskorake po pitanju ustavnih i izbornih reformi.

Potrebne su nam funkcionalne državne institucije. Računam da će svi izabrani predstavnici uzeti puno učešće u odlučivanju u Predsjedništvu, Parlamentu i Vijeću ministara jer ključne odluke ističu.

Retorika i postupci koji pozivaju na daljnje podjele ne pomažu. Politička kriza koči napredak u reformama u 2021. godini. A ovo mora biti godina rezultata, inače BiH gubi značajnu priliku.

Povlačenje entiteta Republika Srpska i urušavanje državnih institucija dodatno bi udaljili Bosnu i Hercegovinu od njenog usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, čime bi njen put ka članstvu u EU bio stavljen na čekanje. To bi se negativno odrazilo na privredne subjekte i građane.

Održiva rješenja i napredak mogu se pronaći isključivo dijalogom unutar institucija. EU će nastaviti omogućavati dijalog jer tu smo da pomognemo. Pozivam sve političke lidere da poduzmu korake u pravcu deeskalacije i nastavka dijaloga i da pomognu u iznalaženju rješenja za suštinska pitanja koje potpiruju tenzije.

Hvala!

Europa.ba