Bosna i Hercegovina: Izjava glasnogovornika o djelovanju koje narušava stabilnost zemlje

EU oštro osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku podjela korištenu od rukovodstva Republike Srpske (RS) u nedjelju tokom proslave 9. januara. Takva retorika i djelovanje su dodatno pojačale tenzije u zajednicama širom zemlje i dovele do daljnje eskalacije trenutne političke krize. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje, i u potpunoj je suprotnosti sa njenom EU perspektivom, koja se može zasnivati ​​samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslava Dana RS također nije u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

EU je više puta pozivala rukovodstvo RS-a da se suzdrži od ovakvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u okviru državnih institucija. Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključiti zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca kao i negiranje ili veličanje njihovih zločina.

EU također izražava žaljenje zbog podrške koju su drugi partneri dali takvom djelovanju, koje ugrožava regionalnu stabilnost i utiče na dobrosusjedske odnose.

Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za zemlju i bolji život njenih građana.

Stoga apelujemo na sve lidere, uključujući rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Posvećeni smo facilitaciji dijaloga koji bi doprinjeo uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje.

Ukoliko se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir EU sankcija, kao i mogućnost da ponovno razmotri svoju sveukupnu pomoć.

Europa.ba