BiH: Visoki predstavnik Josep Borrell razgovarao s političkim liderima

Visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell održao je ovog petka telefonske razgovore s političkim liderima u Bosni i Hercegovini. Obavljeni su pojedinačni razgovori sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom. Ovom prilikom, visoki predstavnik/potpredsjednik pozvao je sve lidere da nastave ozbiljan i suštinski dijalog kako bi se osiguralo dugoročno, održivo rješenje trenutne političke krize u zemlji. Također je pozvao čelnike Federacije BiH da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi i ubrzano rade na postizanju saglasnosti.

Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell ponovio je spremnost EU, zajedno sa SAD, da se i dalje angažuje na pružanju podršci u postizanju izbalansiranog dogovora kojim se rješavaju primjedbe svih stranaka i koji bi bio u skladu sa standardima EU-a te omogućio zemlji da napreduje na svom putu prema EU. Pozvao je relevantne stranke da pokažu političku hrabrost i odlučnost kako bi se dogovor postigao na vrijeme da bi bio implementiran za predstojeće opšte izbore u oktobru.

Visoki predstavnik/potpredsjednik podsjetio je na punu posvećenost EU teritorijalnom integritetu, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine te spremnost EU da iskoristi sve dostupne instrumente iz njenog paketa alata kako bi pomogla zemlji da prevaziđe trenutnu političku krizu i u potpunosti se fokusira na neophodne reforme u skladu sa evropskom perspektivom zemlje.

Također, visoki predstavnik/potpredsjednik obavijestio je da će 21. februara Vijeće za vanjske poslove detaljno razmatrati sve aspekte stanja u BiH.

Europa.ba