Izjava šefova država ili vlada na sastanku u Versaillesu povodom ruske vojne agresije na Ukrajinu, 10. mart 2022.

  1. Unazad dvije sedmice, Rusija je vratila rat u Evropu. Ničim isprovocirana i neutemeljena vojna agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i principa iz Povelje UN-a te podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Ukrajinskom stanovništvu nanosi neizrecive patnje. Rusija i njezin saučesnik Bjelorusija snose punu odgovornost za ovaj rat agresije, a odgovorni će biti pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom smislu pozdravljamo odluku tužitelja Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu. Pozivamo ne neodložno osiguranje bezbjednosti i sigurnosti ukrajinskih nuklearnih objekata uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju. Zahtijevamo da Rusija odmah i bezuslovno prekine svoja vojna dejstva i povuče sve snage i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine, te u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.
  2. Pozdravljamo hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i naših zajedničkih vrijednosti slobode i demokratije. Nećemo ih ostaviti same. EU i njene države članice nastavljaju pružati koordiniranu političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku. Opredjeljeni smo pružanju podrške u obnovi demokratske Ukrajine sa prestankom nasrtaja Rusije. Odlučni smo još više povećati naš pritisak na Rusiju i Bjelorusiju. Usvojili smo značajne sankcije i spremni smo djelovati s daljim sankcijama.
  3. Bezbroj je onih koji bježe od rata u Ukrajini. Nudimo privremenu zaštitu svim ratnim izbjeglicama iz Ukrajine. Pozdravljamo ogromnu solidarnost evropskih zemalja, posebno prvih susjeda Ukrajine na prihvatu ukrajinskih ratnih izbjeglica. EU i njene države članice nastavljaju iskazivati ​​solidarnost i pružati humanitarnu, medicinsku i finansijsku podršku svim izbjeglicama i zemljama prihvata. Pozivamo da se sredstva neodložno stave na raspolaganje kroz brzo usvajanje prijedloga o Kohezijskoj akciji za izbjeglice u Europi (CARE) i kroz ReactEU. Pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava svojih obaveza prema međunarodnom humanitarnom pravu. Dužna je osigurati bezbjedan i nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenima u Ukrajini, te omogućiti siguran prolaz civilima koji žele otići.
  4. Evropsko vijeće prepoznaje evropske težnje i evropski izbor Ukrajine, kako je navedeno u Sporazumu o pridruživanju. Dana 28. februara 2022. godine, koristeći pravo Ukrajine da bira svoju sudbinu, predsjednik Ukrajine podnio je zahtjev Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji. Vijeće je djelovalo brzo i pozvalo Komisiju da podnese svoje mišljenje po ovom zahtjevu u skladu s relevantnim odredbama Ugovora. U iščekivanju mišljenja i bez daljeg odgađanja, dodatno ćemo jačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici.
  5. Vijeće je pozvalo Komisiju da dostavi svoja mišljenja po zahtjevima Republike Moldavije i Gruzije.
Europa.ba