Bosna i Hercegovina: Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell posjetio je Sarajevo kako bi potvrdio nepokolebljivu predanost EU miru, sigurnosti i stabilnosti

Posjetom  Bosni i Hercegovini 16. marta, Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije,Josep Borrell završio je svoj posjet trima zemljama zapadnog Balkana.

Posjetio je vojne operacije Evropske Unije – EUFOR Althea, gdje ga je primio general major Anton Wessely. Kako je istakao:

Prisutnost EUFOR-a, kao podrška vlastima u očuvanju sigurnog i zaštićenog okruženja, iznimno je važna.  S četiri dodatne čete, gotovo smo udvostručili prisutnost naših snaga na terenu, a državne članice EU nude i dodatne snage i sredstva kako bismo dodatno ojačali svoje sposobnosti. U ovim napetim trenucima, želim uvjeriti građane Bosne i Hercegovine u našu nepokolebljivu predanost očuvanju sigurnosti i stabilnosti ali i jačanju naših sposobnosti da brzo reagiramo u slučaju krize. To odražava predanost EU-a jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine“.

Putem Evropskog instrumenta mirovne pomoći EU je nedavno mobilizirala 10 miliona eura za daljnju pomoć lokalnim vlastima da, uz podršku EUFOR-a Althea, rade na potpunom razminiravanju Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik se u Sarajevu sastao s čelnicima opozicionih stranaka Bosne i Hercegovine. Potvrdio je važnost konstruktivnog rada na iznalaženju načina za napredak po pitanju rada na važnim zakonima poput onih koji se tiču ustavne/izborne reforme i paketa mjera za poboljšanje integriteta. Istakao je da je potrebno prevladati politički zastoj i da se stranke moraju u punom sastavu vratiti u državne institucije i fokusirati na reforme koje će zemlju voditi naprijed ka integraciji u EU.

Visoki predstavnik se sastao s liderima političkih stranaka, Bakirom Izetbegovićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZ BiH) i Miloradom DodikoM (SNSD). U kontekstu nasilnog napada Rusije na Ukrajinu i ukrajinski narod, razgovarali su o teškim implikacijama tih dešavanja na globalnu sigurnost i međunarodni poredak. Visoki predstavnik je naglasio da je vrijeme da se ponašamo odgovorno. Pozvao ih je da prekinu političku krizu i nastave raditi na ustavnoj, odnosno izbornoj reformi. Visoki predstavnik i lideri stranaka dogovorili su da će nastaviti razgovore u narednim sedmicama.

Visoko predstavnik EU sastao se i sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Pozvao ih je da se, kao članovi najvišeg autoriteta u državi, zajedno odrede spram pitanja od temeljne važnosti za Bosnu i Hercegovinu kao što su osiguranje pune funkcionalnosti svih državnih institucija, jedinstvo u vanjskoj politici, promoviranje dijaloga i napredak u reformama EU.

Tokom posjeta, visoki predstavnik Borrell također se sastao sa ženama graditeljicama mira kako bi razgovarali o implikacijama agresije predsjednika Putina na Ukrajinu. Ljudima koji su proživjeli rat u BiH prije 30 godina aktualni događaji vraćaju bolna sjećanja i bude strahove.  Visoki predstavnik je pažljivo slušao sagovornike i naglasio da su Evropljani naučili lekciju. EU je danas ujedinjena, spremna i odlučna da brani svoje vrijednosti od vanjskih prijetnji kako bi sačuvala svoju stabilnost ali i stabilnost svog najbližeg susjedstva.

Europa.ba