Meggle BH unaprijedio proces proizvodnje uz pomoć Evropske unije

“Meggle BH” jedna je od najuspješnijih kompanija u proizvodnji mliječnih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu. Uvodeći inovativne pristupe u radu, te poštivanjem visokih standarda proizvodnje doprinijeli su da plava djetelina na bijelo-plavim pakiranjima različitih mliječnih proizvoda postane drugo ime za kvalitet.

Ova kompanija otkupljuje isključivo domaće kravlje mlijeko od više od 1.400 svojih farmera koji se nalaze u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Domaće mlijeko prerađuje u svojim pogonima poštujući stroge procedure prehrambene industrije.

U toku 2021. godine, uz podršku projekta EU4AGRI, ova je kompanija dodatno unaprijedila svoje proizvodne procese nabavkom moderne mašine za punjenje i pakovanje svježeg sira i kajmaka.

“Zbog potreba domaćeg i stranih tržišta bila nam je neophodna modernizacija pogona i proširenje kapaciteta za proizvodnju sira i kajmaka, a upravo smo to dobili instalacijom Trepko mašine koju smo osigurali kroz projekat EU4AGRI,” objašnjava Jadranka Penava, predsjednica uprave u kompaniji “Meggle BH”.

Kapaciteti stare mašine za proizvodnju i pakovanje sira i kajmaka bili su 1.800 čašica po satu, dok nova mašina u istom vremenskom periodu ima kapacitet od 3.200 do 4.100 čašica različite gramaže. Također, ona omogućava pakovanje proizvoda u različite oblike čašica, što je od ogromnog značaja kod plasmana proizvoda na tržište.

“Od Megglea, kao lidera na bosanskohercegovačkom tržištu, očekuje se ispunjavanje potreba tržišta, unapređenje i razvijanje proizvodnih procesa, kao i kontinuirano plasiranje novih i inovativnih proizvoda. Ovom nam je investicijom to itekako omogućeno,” dodaje Jadranka.

Nabavka nove mašine doprinijela je i povećanju kvalitete proizvoda i sigurnosti procesa proizvodnje, ali je automatizacijom određenih koraka smanjena i mogućnost ljudske greške.

Visokom kvalitetom svojih proizvoda ova kompanija ispunjava stroge zahtjeve kupaca iz Bosne i Hercegovine, Evropske unije, ali i zemalja u regionu. “Meggle BH” u svom proizvodnom asortimanu nudi više od 150 proizvoda među kojima posebno mjesto u mnogim domaćinstvima zauzima domaće mlijeko, jogurt, kefir, pavlaka, vrhnje za kuhanje, kajmak, vajkrem, kao i drugi.

“Jedan od značajnih koristi ove mašine svakako je mogućnost kreiranja proizvoda u slojevima – primjerice dva različita proizvoda u jednoj ambalaži kao odgovor na potrebe modernog tržišta”, dodatno pojašnjava Penava.

Iza liderske pozicije, koju ova kompanija ima, stoji posvećen rad i jasna vizija razvoja, kontinuirano ulaganje u nove tehnologije, ali i osposobljavanje kadrova. Podrška projekta EU4AGRI kroz uvođenje novih tehnologija zasigurno će doprinijeti daljem razvoju i pozicioniranju ove kompanije na domaćem i stranom tržištu, a posebno zadovoljenju visokih standarda kvalitete proizvoda označenih plavom djetelinom.

Vrijednost investicije podržane kroz projekat EU4AGRI je oko 730.000 KM, od čega je iznos sufinansiranja od strane Evropske unije bio oko 300.000 KM.

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Rok za prijave je 07. juni 2022. godine do 17:00 sati, a više informacija dostupno je putem naše web stranice www.eu4agri.ba , ili putem LINKA.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti 10.7 miliona KM od čega je 6.3 miliona KM finansirala EU.

Europa.ba