Dan Evrope 2022. proslavlja evropske talente i kulturna bogatstva

Povodom obilježavanja Dana Evrope 2022. godine, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje niz aktivnosti širom zemlje koje slave talente i kulturna bogatstva našeg kontinenta s posebnim fokusom na mlade ljude u Bosni i Hercegovini u sklopu Evropske godine mladih. Pored toga, poruke solidarnosti sa Ukrajinom i nepokolebljiva podrška građanima Ukrajine bit će ključni element ovogodišnjeg programa. Ovo će biti prve aktivnosti Dana Evrope koje se organiziraju uz velike javne događaje od početka pandemije.

Obilježavanje Dana Evrope 2022. započinje u Travniku 5. maja humanitarnom fudbalskom utakmicom na kojoj će nastupiti renomirane zvijezde i sportisti iz BiH i Hrvatske.

Aktivnosti se nastavljaju u Trebinju 6. i 7. maja koncertom klasične muzike, posjetom trebinjskoj tržnici kako bi se otkrili okusi Hercegovine i upoznali proizvođači koji su imali koristi od pomoći Evropske unije, sastankom sa mladim ljudima na kojem će se razgovarati o njihovim nadama za budućnost, pomirenju, suživotu i solidarnosti i trebinjskom regatom.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu će 8. maja biti pretvoren u Garden of Youth sa cjelodnevnim programom ulične umjetnosti, forum teatra i filma, koji će se završiti javnim koncertom uz energične muzičke nastupe četiri banjalučka MC-ja Venoka,  Danze, Bogija i Baskjata nakon kojih će nastupiti Kerim Panjeta – Stoposto i Black Beriz, Macha Ravel – Muha i Adnan Hamidović Frenkie. Koncert će biti obogaćen vizuelnim instalacijama Adisa Kutkuta Billaina.

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini će također biti pokrovitelj Banjalučkog polumaratona 8. maja.

Nakon dvije godine online izdanja, tradicionalni Dani evropskog filma se vraćaju u sarajevski Meeting Point 12.5.2022.Dani evropskog filma započinju projekcijom ukrajinskog filma “Divlja polja”. Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini 14.maja dodjeljuje EUGrandPrix nagradu na Sarajevo Photography Festivalu u Vijećnici.

Tokom maja će širom Bosne i Hercegovine biti organizovane kulturne aktivnosti uključujući umjetničke, književne, muzičke i pozorišne manifestacije u gradovima uključujući Bijeljinu, Fojnicu, Gradačac, Čapljinu, Cazin, Bihać, Konjic, Lukavac, Stolac, Kakanj i Zenicu.

Pozivamo vas da se pridružite našim aktivnostima i da zajedno obilježimo Dan Evrope 2022. u Bosni i Hercegovini!

Detaljan program svih aktivnosti je dostupan ovdje: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2022/

Europa.ba