Zapadni Balkan i Turska: Zajednički zaključci ekonomskog i finansijskog dijaloga od 24. maja 2022.

Predstavnici zemalja članica EU-a, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, kao i predstavnici centralnih banaka Zapadnog Balkana i Turske sastali su se u okviru godišnjeg dijaloga o ekonomskim politikama. Dijalog ima za cilj pripremiti Zapadni Balkan i Tursku za njihovo buduće učešće u evropskom semestru.

Učesnici dijaloga usvojili su zaključke za sljedeće zemlje:

  • Albanija
  • Bosna i Hercegovina
  • Kosovo*
  • Crna Gora
  • Sjeverna Makedonija
  • Srbija
  • Turska

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1244/1999 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Dijalog se nastavlja u 2023. godini, uključujući i provedbu ovih zaključaka.

Pandemija COVID-19 i ekonomske posljedice ruske agresije na Ukrajinu suočili su države članice EU-a, Zapadni Balkan i Tursku sa iznimnim javnozdravstvenim, ekonomskim i društvenim izazovima. Učesnici su se usaglasili da je dijalog o ekonomskim politikama od velike važnosti s obzirom na zajednički interes za definisanje odgovarajućih odgovora u smislu politika na nedavne negativne udare. Učesnici su istaknuli čvrst zajednički stav EU-a i Zapadnog Balkana i Turske u najoštrijoj osudi vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. S obzirom na veliku neizvjesnost o mogućim daljim efektima pandemije i posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine, sudionici naglašavaju važnost spremnosti, po potrebi, za ublažavanje štetnih posljedica na rast, zapošljavanje i socijalnu koheziju putem adekvatno ciljanih, privremenih i transparentnih fiskalnih i finansijskih mjera do uspostavljanja samoodrživog oporavka.

 

Europa.ba